OD SRPSKOG GENERALA ZA VRH PENTAGONA: Poruka komandanta čija je baterija "Kub" oborila avion novog zamenika ministra odbrane SAD

D. VUJIČIĆ

21. 11. 2020. u 13:39

MNOGO zdravlja i uspeha na novoj dužnosti želim pilotu Skotu O'Grejdiju kojeg je moja baterija "Kub" oborila iznad Bosanskog Petrovca 2. juna 1995. Čuo sam da je postao pomoćnik ministra odbrane u Pentagonu i na "prvu loptu" rečeno - nije to loša vest. Oboreni pilot zna šta je ratna strahota i ceni svoj i tuđ život. Pilotsku opremu O'Grejdija predao sam Vojničkoj crkvi u Bijeljini u oktobru 2018.

ОД СРПСКОГ ГЕНЕРАЛА ЗА ВРХ ПЕНТАГОНА: Порука команданта чија је батерија Куб оборила авион новог заменика министра одбране САД

Foto SRA Tana R. Hamilton

Ovako je general Živomir Ninković, legendarni komandant vazduhoplovstva Vojske Republike Srpske (VRS), reagovao na vest iz Vašingtona o imenovanju u američkom Ministarstvu odbrane.

Foto SRA Tana R. Hamilton

Pre dve godine, pred kamerama "Novosti" u Vojničkoj crkvi Ružici na Kalemegdanu, kao "prilog za istoriju", general je predao kompletnu zarobljenu opremu O'Grejdija ocu Vasi Popoviću iz kasarne "Vojvoda Stepa" u Bijeljini. Prota je tada počeo da pravi mali vojnički muzej VRS u spomen na teške dane.

- Krajem maja 1995, NATO avioni sprovodili su odluku o zabrani letova na vazdušnom prostoru BiH, na osnovu ranije donete odluke UN - objašnjava Ninković. - Oni su tada povremeno dejstvovali i po našim objektima i jedinicama. Zbog toga je komandant Glavnog štaba VRS naredio komandantu V i PVO da dejstvuje po avijaciji NATO, jer su oni dejstvovali po nama i omogućavali prelete letelica hrvatsko-muslimanskih snaga. Mi smo se branili i oborili smo ga.

GOLDFEJN

IGROM sudbine drugi oficir bosanskih Srba pukovnik u penziji Boško Dotlić, u dužnost komandanta avijacije SAD je "unapredio" generala Dejvida Goldfejna 2016. Naime Boško se nalazio za nišanskim spravama sistema "Neva" kod Karlovčića koji je odapeo rakete na avion "F-16", 2. maja 1999. Goldfejnova letelica se srušila kod Nakučana. Kada smo, posle Goldfejnovog imenovanja, našeg oficira upitali kako se oseća čovek koji je "srušio" prvog vazduhoplovca SAD kazao je: "Manite rat. Da ga nikad ne bude!"

Oprema tadašnjeg pilota O'Grejdija nađena je u šumi kraj Petrovca. Ninković ne zna kako je moguće da se pilot krio šest dana pošto je skinuo i odbacio svu opremu sa sebe i kako je uspeo da obavesti NATO spasilačku misiju gde da ga pokupe. To, kaže, sada nije ni važno.

Zaplenjeno Mape i kaciga  pilota O'Grejdija, Foto M. Labudović

Foto M. Labudović

- Informacije iz Suda u Hagu, kažu da je VRS tokom rata oborila 32 NATO letelice: tri aviona "F-16", "Miraž 2.000" i "Si harijer" pali su u Bosni, a ogromna većina u more, u Italiji, Hrvatskoj - nastavlja general. - Nije namera da se hvalim. Bio je rat i bilo je "ili oni ili mi". O'Grejedijev najnoviji "F-16" i "Miraž 2000", bili su tada najsavremeniji avioni koji su kod nas prvi put oboreni i to uz pomoć stare ruske tehnike.

DVA FILMA I DVE KNjIGE

SUDBINU kapetana O'Grejdija "dopisana" je i kroz dva holivudska filma i dve knjige. U filmu "Iza neprijateljskih linija", glumeo ga je Oven Vilson, a njegovog pretpostavljenog Džin Hekmen, dok je srpskog generala koji ga je oborio igrao Olek Krupa, koji je neodoljivo podsećao na generala Nebojšu Pavkovića. O'Grejdi je napustio vojsku tri meseca po obaranju aviona odmah nakon što se u Vašingtonu slikao sa Bilom Klintonom.

Obaranje i spasavanje pilota O'Grejdija je svojevremno izazivalo polemike u svetskoj vazduhoplovnoj javnosti. Jedni su mu zamerali što se rasplakao na konferenciji za štampu na nosaču aviona, pošto je spasen, tvrdeći da nije bio heroj nego preplašeni zec. Njegova iskrenost za neke je bila stvar ličnog kukavičluka a ne iskrena reakcija čoveka koji je izbegao smrt. Drugi su opet tvrdili da akcija spasavanja nikako nije mogla da se odvija onako kako je opisano u medijima, između ostalog i zato što O'Grejdi nije mogao da javi spasiocima gde se nalazi. Prema tvrdnjama ovih drugih, on je predat Amerikancima posle dogovora sa Ajforom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna