"ALEKSINA BAŠTA" VELIKOG SRCA: Farma organskih koka kod Subotice spajila zdravo i humano

J. LEMAJIĆ

16. 11. 2020. u 11:16

DA li se sećate Alekse Čovića iz Subotice, čija je tužna životna priča i borba sa teškom i neizlečivom Batenovom bolešću pre desetak godina podigla na noge celu Srbiju?

АЛЕКСИНА БАШТА ВЕЛИКОГ СРЦА: Фарма органских кока код Суботице спајила здраво и хумано

Foto J. Lemajić

Dečak toplih crnih očiju je tu nepravednu bitku izgubio pre tri godine, ali on i dalje "živi" i to kroz "Aleksinu baštu" u Ljutovu, selu kod Subotice, u kojoj njegovi roditelji Jelena i Stevan Čović uzgajaju organske proizvode i punog srca dočekuju osobe sa invaliditetom.

- Briga oko Alekse zahtevala je stalnu posvećenost i bili smo svesni da ne možemo da imamo klasične poslove, već neki koji možemo u svakom trenutku da prekinemo i dođemo kući ukoliko se Aleksino stanje iskomplikuje. Napisali smo projekat za proizvodnju humusa glistenjaka koji uključuje i radionicu za osobe sa invaliditetom i naša ideja je osvojila treće mesto na nacionalnom i drugo mesto na regionalnom Forumu za zelene ideje. Tako je 2016. nastala "Aleksina bašta" i njena sestrinska organizacija UG "San" - započinju priču Jelena i Stevan.

Foto J. Lemajić

Tada počinje novo poglavlje u njihovim životima.

- U sklopu farme "Hepi čiken" počeli smo sa uzgojom koka nosilja i proizvodnjom organskih jaja. Da bismo to pokrenuli, aplicirali smo za međunarodni program, koji obuhvata pet balkanskih zemalja, i u konkurenciji od 100 projekata naša ideja o farmi koka nosilja je podržana sa 6.000 evra - objašnjava dalje Stevan. - Uložili smo mnogo više od toga, ali želimo da ideju postavimo na čvrste noge. Sa 300 koka i jajima koja prodajemo želimo da udruženje "San" bude održivo i da uvek imamo mogućnost da organizujemo aktivnosti osoba sa invaliditetom, kao i da socijalnim preduzetništvom pomognemo ljudima kojima je potrebno.

RAD SA "KOLEVKOM"

SVOJE znanje i iskustvo u organskoj proizvodnji Čovići su podelili sa korisnicima Dnevnog boravka za odrasla lica pri "Kolevci". U dnevnom boravku u Banijskoj napravljen je plastenik za uzgoj organskog povrća, a sve što se proizvede ići će za ishranu više od 160 mališana smeštenih u Domu.

Najpre su kupili 400 koka, ali mnoge od njih su podavile lasice, jer grabljivcama nije bilo teško da potkopaju ekološki kokošinjac, napravljen samo od slame i blata. Imali su, kako kažu, raznih pehova dok nisu naučili kako da rade, ali im to nije osujetilo planove.

- Koke jedu sve što je organsko, ali dešavalo se da se prejedu ili pak da budu gladne. Nismo znali da im sve pogodimo - pričaju nam neke od anegdota. - Ali, polako smo se uhodali, a što je najvažnije, našlismo tržište za plasman organskih jaja. Ona jesu skuplja od običnih, deluju bleđa jer nema koncentrata, ali su mnogo zdravija.

HUMANOST  Stevan i Jelena sa pokojnim sinom Aleksom, Foto J. Lemajić

Želja Jelene i Stevana je i da počnu prozvodnju organskog povrća, a u toku je i izgradnja ekološkog kokošinjca.

- Želeli smo da na ovom mestu osobe sa invaliditetom upoznamo sa ovim načinom proizvodnje, da im ovde organizujemo radionice i neke vidove radnih terapija. Svi su uživali u gradnji kuće, mešali su blato i pravili zidove. Vrlo brzo su videli produkt svog rada i to je za njih veoma važno - dodaje Jelena, koja sada brine o jednoj devojčici iz Doma za decu ometenu u razvoju "Kolevka". - Sve je krenulo od Alekse, znam da bi on ovako nešto želeo, jer uvek kada sam bila u kontaktu sa decom sa invaliditetom, razmišljala sam šta će biti sa njima kada im roditelji ne budu živi. Zato nam je želja i da u budućnosti napravimo "Aleksin kamp" gde bi oni, uz podršku, mogli da žive i rade. Do tada želimo da ovde budu radionice, na kojima će se osećati lepo i korisno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri