SVETA PETKO, TI POMOZI... Pravoslavni vernici u Srbiji i regionu proslavili praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi

J. DINČIĆ

27. 10. 2021. u 19:34

PRAVOSLAVNI vernici širom Srbije i regiona proslavili su u sredu praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi - Svetoj Petki - zaštitnici žena, bolesnih i siromašnih.

СВЕТА ПЕТКО, ТИ ПОМОЗИ... Православни верници у Србији и региону  прославили празник посвећен Преподобној мати Параскеви

Foto: Zoran Jovanovic

I, ni pandemija nije sprečila namernike da od ranih jutarnjih sati, posle liturgije u crkvi Ružica, strpljivo čekaju da uđu u kapelu ovog hrama za koji se veruje da je podignut na izvoru "žive" vode koja pomaže ljudima u nevolji.

Iako je Beogradska tvrđava, od ranog jutra, pa do zalaska sunca, vrvela od naroda, dan su obeležili gotovo nestvarni mir i tišina...

- Svake godine dolazim, uvek je velika gužva, ali meni nije teško da čekam, pa upalim sveću za zdravlje, umijem se i napunim flašu svetom vodom koju ponesem i ukućanima - kaže Svetlana Petrović, penzionerka iz Beograda.

U nepreglednom redu koji se nije smanjivao čitavog dana, strpljivo su stajali i stari, i mladi...

- Žao mi je što nisam uspela da uđem na liturgiju, ali sam zbog epidemioloških razloga sačekala da se ljudi malo raziđu, a onda upalila sveće - ističe Marica Jokić iz Obrenovca.

Prve zapise o ovoj svetiteljki je ostavio Grigorije Camblak, detaljno opisavši prenos njenih moštiju iz bugarskog Vidina u Srbiju - 1398, zahvaljujući kneginji Milici, tada monahinji Evgeniji. Despot Stefan ih je sahranio u srcu prestonice, u pećinsku kapelu kraj čudotvornog izvora i na tom mestu je, kasnije, podignuta današnja kapela Svete Petke.

Njen grob se danas nalazi u Crkvi Sveta tri jerarha, u rumunskom gradu Jaši.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...