JAPANCI POMAŽU OBNOVU FRESAKA U ĐURĐEVIM STUPOVIMA: Počeli radovi na restauraciji vrednih zidnih slika u kapeli kralja Dragutina

N. Kočović

03. 10. 2021. u 14:00

POSLE gotovo pola veka, ovih dana započeta je konzervacija i restauracija vrednih fresaka u kapeli kralja Dragutina, drugog ktitora manastira Đurđevi stupovi kraj Novog Pazara, bisera našeg srednjovekovnog graditeljstva.

ЈАПАНЦИ ПОМАЖУ ОБНОВУ ФРЕСАКА У ЂУРЂЕВИМ СТУПОВИМА: Почели радови на рестаурацији вредних зидних слика у капели краља Драгутина

Foto N. Kočović

Radovi se izvode po projektu i uz nadzor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a obavljaju ih iskusni stručnjaci Ateljea za konzervaciju i restauraciju Reskon iz Beograda.

- Iako po obimu nije veliki, ovo je veoma zanimljiv projekat. Radi se potpuna restauracija fresaka posle pola veka tokom kojih je došlo do oštećenja i drugih promena na živopisu.

Došlo je vreme za novi, redovan postupak, čišćenja, konsolidacije, odvajanja od zida, retuširanja i plombiranja posle kojih će ova dela biti sačuvana i zaštićena još nekoliko decenija - poručuje slikar, konzervator Dragan Stanojević.

Do finansija za izvođenje radova na očuvanju vrednog kulturno-istorijskog nasleđa Srbije došlo se u dalekom Japanu. Ukupna vrednost projekta je više od 24.000 dolara, od kojih je 22.000 obezbedila Sumitomo fondacija, a 2.000 jedna kompanija iz Osake.

ODUŠEVLjENjE Saći Šimada, sa ženskog univerziteta Đisen u Tokiju, Foto N. Kočović

Sa velikom pažnjom radove u kapeli kralja Dragutina posmatra i Saći Šimada, lektorka sa ženskog univerziteta Đisen u Tokiju, koja je pre 19 godina završila istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

- Srbija je mesto kulturne razmene između zapada i istoka, a zanimljivo mi je da freske prikazuju jedinstvenu kulturu. Obišla sam brojne manastire u Srbiji i videla njihove lepote. Istražujem slike vladara iz 13. i 14. veka, a freske u kapeli kralja Dragutina su toliko važne u lozi Nemanjića da sam veoma srećna što ih, uz našu pomoć, možemo sačuvati i obnoviti - kaže Saći Šimada.

Pre dolaska u Beograd, studirala je srpsku istoriju umetnosti na Univerzitetu Okajama, a radila je sa profesorom Mićitaka Suzukijem koji je pomogao da se obnovi manastir Svetog Jovana Preteče u Jašnji. Trenutno radi na prevođenju na japanski manastirske monografije koju je objavio akademik Gojko Subotić.

BLAGO Dragan Stanojević, slikar konzervator, Foto N. Kočović

Grobna kapela kralja Dragutina smeštena je u pregradnu ulaznu kulu manastirskog kompleksa Đurđevih stupova, a pretpostavlja se da je njen živopis nastao osamdesetih godina 13. veka.

Freske u njoj predstavljaju jedinstven spoj religiozne umetnosti i istorijsko-pravnih dokumenata u vidu slika.

Naime, u svodu kapele prikazani su istorijski događaji - Državni sabor u Rasu 1196. godine na kojem je Stefan Nemanja predao vlast svom sinu Stefanu Prvovenčanom, krunisanje kralja Uroša I 1243. godine, krunisanje njegovog sina kralja Dragutina 1276. godine i predaja vlasti Dragutina bratu Milutinu u Deževi 1282. godine.

NA LISTI UNESKA OD 1979.

ĐURĐEVE stupove izgradio je rodonačelnik dinastije Nemanjića Stefan Nemanja 1171. godine, dok je Dragutin, kao drugi ktitor, dogradio manastirsku crkvu i oslikao njenu pripratu. Tu je sahranjen 1316. godine.

Na listi svetske baštine Uneska je od 1979. godine.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (2)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni