DOBIJAJU NOVI DOM DOSTOJAN MUZIKE: Na FMU u Beogradu veruju u rešenje problema

D. MATOVIĆ / M. MIRKOVIĆ

29. 09. 2021. u 10:37

BEOGRADSKI Fakultet muzičke umetnosti (FMU), osnovan davne 1937. kao prva umetnička visokoškolska institucija u zemlji, predugo već o(p)staje i funkcioniše bez adekvatnog prostora, sa rashodovanim instrumentima - ali, posle niza obećanja i predloga, te odustajanja, prvi put su ovih dana doživeli nalet istinske nade u dugoročno, trajno rešenje problema.

ДОБИЈАЈУ НОВИ ДОМ  ДОСТОЈАН МУЗИКЕ: На ФМУ у Београду верују у решење проблема

Foto D. Milovanović

- FMU je prvorazredna institucija, sa vrhunskim umetničkim ali i naučnim kadrom, katedrama koje pokrivaju ogroman opseg sa ciljem da se nastava upotpuni i umetničkom igrom, najboljim džez odsekom u regionu... Fakultet iz kojeg su se u svet otisnuli eminentni umetnici poput Nemanje Radulovića ili Stefana Milenkovića i mnogih drugih koji blistaju na prestižnim scenama, već 83 godine radi na mestu bivše konjušnice, u Manježu, gde je "privremeno" smešten - podseća nas dekanka FMU, harfistkinja Ljiljana Nestorovska, koja ističe da se ovoga puta otišlo najdalje do sada, sa konkretnim predlozima i rešenjima.

Foto Promo

 

Naime, nakon objave premijerke Ane Brnabić na tviter-profilu protekle nedelje da će Fakultet muzičke umetnosti posle više od osam decenija dobiti svoju zgradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je gostujući u "Hit tvitu" potvrdio da je raspisan konkurs za idejno rešenje.

Zgrada FMU biće na Dorćolu između Marine Dorćol i Luke Beograd u okviru budućeg linijskog parka, pored Muzeja Nikole Tesle i raznih drugih institucija kulture.

- Međunarodni konkurs za urbanističko-arhitektonsko rešenje kojim se pozivaju arhitekte da četiri meseca rade na projektu nove zgrade, objavljen je 15. septembra i pozivamo sve da učestvuju sa svojim projektima - potvrdila nam je Ljiljana Nestorovska, dekanka FMU.

- Bili smo prinuđeni da zakupljujemo razne prostore na Učiteljskom fakultetu, Kolarcu i od Vojske, da bismo mogli da organizujemo nastavu.

NADA Dekanka Ljiljana Nestorovska, Foto I. Marinković

Godinama je Ljiljana Nestorovska sa kolegama i studentima vojevala da dobiju dom dostojan muzike koju izvode.

- Konačno smo uspeli - kaže nam.

- Radujemo se što je prepoznata potreba da dobijemo zgradu kakvu zaslužujemo. Zgrada će biti namenski građena, u konkursu su dati projektni zadaci. Fakultet će imati i koncertnu i baletsku salu, sve što je potrebno da bismo normalno radili, a nova katedra za umetničku igru zamišljena je kao deo FMU. Studenti više neće morati da vežbaju po hodnicima, ćoškovima i toaletima kao do sada, već da će imati najbolje moguće uslove.

Konkurs je raspisan u saradnji sa United Nations Development Programme - UNDP, a arhitekta Zorica Savičić je zadužena za njegovu realizaciju. Rok za podnošenje konkursnih radova je 24. januar 2022. godine, a nagradni fond je 56.000 dolara. Rezultati konkursa biće objavljeni najkasnije do 22. februara 2022. godine.

- Konkursno rešenje podrazumeva formiranje prostora objekta visokoškolske ustanove, kao savremene, komunikativne, otvorene institucije koja će omogućiti afirmaciju svih planiranih aktivnosti uz poštovanje istorijskog karaktera i ambijentalnog kvaliteta celine u kojoj se nalazi - piše u projektnom zadatku.

- Od učesnika se očekuje da u skladu sa programskim i potrebama namene, kao i trendovima razvoja visokoškolskih objekata, funkcionalno, sadržajno, ambijentalno i tehnološki organizuju prostore namenjene različitim tipovima aktivnosti u okviru centra, kako bi se optimalno iskoristili kapaciteti i potencijali lokacije, formiralo racionalno i atraktivno arhitektonsko rešenje, stvorio fleksibilan i komunikativan prostor savremenog karaktera koji zadovoljava potrebe svih vidova, kako savremenog, tako i klasičnog, scenskog izvođenja.

NEDOPUSTIVO Studenti vežbaju po hodnicima i kupatilima, Foto Promo

Ukoliko do utvrđenog roka pristigne najmanje 10 radova, žiri će dodeliti prvu (28.000 dolara), drugu (14.000 dolara), treću (7.000 dolara) i dva otkupa od 3.500 dolara. Predsednik žirija je arhitekta prof. dr Milan Đurić, a u njemu su njegove kolege prof. dr Vasa Perović, prof. dr Dejan Miletić i Marko Stojčić, glavni urbanista grada Beograda, kao i predstavnica FMU prof. dr Milena Stanišić i konsultant za akustiku prof. dr Miomir Mijić.

Foto Promo

INSTRUMENTI

ISTRAJNO se dekanka Nestorovska bori i za obnavljanje instrumenata na kojima studenti uče, svake godine kupi po neki, a klaviri su najveći problem.

Zahvaljujući projektu EU uspeli su da kupe jedan, "jamaha", još jedan od sopstvenih sredstava, "stenvej" sa Kolarca dobiće nakon reparacije koja je u toku i nadaju se razumevanju i u segmentu obnove neophodnih instrumenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...