MALA ŠUŠARA VELIKA OAZA: Meštani sela kod Vršca zajedno brinu o životnoj sredini

J. J. BALjAK

20. 07. 2021. u 13:00

JUŽNOBANATSKO selo Šušara kod Vršca, u kojem živi svega 256 duša, diči se čistim vazduhom i netaknutom prirodom Deliblatske peščare koja ga okružuje, nepreglednim valovitim poljima lavande i sve popularnijom šetačkom destinacijom Zagajička brda.

МАЛА ШУШАРА ВЕЛИКА ОАЗА: Мештани села код Вршца заједно брину о животној средини

Foto J. J. Baljak

Poznato je i po obližnjem vetroparku, kao i po činjenici da je imalo vodovod pre Pariza.

Odnedavno i po zvaničnoj tituli najuređenijeg sela na teritoriji Grada Vršca, a nezvanično, i celog Južnog Banata.

Nije ovo poslednje došlo tek tako. I ranije su meštani vodili računa o izgledu sela, ali je u poslednje četiri godine to postalo posebno izraženo. Predsednik Mesne zajednice Toni Fodor, koji je započeo drugi mandat, objašnjava da je po stupanju na tu dužnost svim domaćinstvima u sanduče ubacio letak sa molbom da zajedno brinu o zaštiti životne sredine, što je očito imalo efekta.

- Da bismo, pre svega, sebi stvorili lep ambijent za život, a onda i privukli turiste, meštani zaista redovno kose prostrane travnjake ispred svojih kuća, održavaju drvorede i vode računa kako i gde odlažu smeće. Zato i nemamo problema sa divljim deponijama, poput mnogih sela. Sve odiše lepotom, zelenilom i čistoćom - s pravom se hvali Fodor.

Jedinstveni su i po tome što za održavanje javnih površina ne koriste programe javnih radova, već te poslove obavljaju meštani koji primaju socijalnu pomoć. Besplatno, naravno. Trenutno njih petoro na taj način doprinosi selu.

- Obučeni su za rukovanje potrebnom mehanizacijom i svakog petka odrađuju po osam sati, a mi im obezbeđujemo hranu i piće. Trudimo se da ih nagradimo i na druge načine, jer zaista pokazuju veliku privrženost zajednici - ponosan je Šandor Feher, zamenik predsednika MZ, koji se pre deceniju iz Pančeva doselio u Šušaru zbog zdravlja ćerke. Ima, kaže, bronhijalnu astmu, ali je zahvaljujući seoskoj umerenoj klimi i čistom vazduhu za kratko vreme prestala da koristi pumpicu.

DOSELjENICI Marica i Šandor Feher, Foto J. J. Baljak

Lekovitost i lepotu Šušare mnogi su prepoznali, naročito u vreme izolacije. Iako meštani rapidno odlaze u inostranstvo, novi se konstantno doseljavaju. Više su to vikendaši, ali upravo zahvaljujući njima u selu gotovo da i nema napuštenih kuća. Sve što je vredelo, već su kupili i uredili. Nove objekte zidaju i u posebnom vikend-naselju.

- Svim novim vlasnicima sam lično poželeo dobrodošlicu i upoznao ih sa našom praksom da brinemo o okolini, naročito jer želimo da unapredimo seoski turizam. To je naša šansa - dodaje Toni Fodor.

U selu je neposredno pre pandemije otvoreno prvo registrovano seosko domaćinstvo na teritoriji Vršca, koje privlači najveći broj turista. Vikendom ih tuda prođe i do 200 i svi su posebno oduševljeni prirodom i uređenom glavnom ulicom, koja je dugačka gotovo pet kilometara. Zato i mnogi meštani žele da kategorizuju svoje smeštajne kapacitete.

NAGRADA Toni Fodor,  predsednik MZ Šušara, Foto J. J. Baljak

PLASTIKA IDE NA RECIKLAŽU

EKOLOŠKI veoma osvešćeni, meštani Šušare već neko vreme samoinicijativno sakupljaju plastične flaše, koje prodaju na deponiji u Vršcu, kako bi seosko smetlište rasteretili teško razgradivog otpada. Istovremeno, čepove sa tih flaša doniraju akciji "Sakupi humani čep", vršačkog udruženja "Parakvad VŠ". Dosad su im odneli šest velikih buradi i time doprineli da se kupi neko od ukupno 67 pomagala za teško pokretne sugrađane.

Uredno ispred svake kuće je pokošen travnjak, Foto J. J. Baljak

TAKMIČENjE

GRAD Vršac je prošle godine, u saradnji sa udruženjem "Selo plus", organizovao takmičenje za najuređenije selo. Šušara je odnela ubedljivo prvo mesto u kategoriji naselja do hiljadu stanovnika. Kao nagradu dobili su traktor-kosilicu, koji je znatno olakšao održavanje travnjaka, seoskog stadiona, parka...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade