PIJANISTA IPAK NIJE KRIV: Vladimir Aćimović iz niša oslobođen odgovornosti zbog preglasnog sviranja

D. ALIHODžIĆ

29. 05. 2021. u 09:22

VERUJEM da je odluka pravedna i nadam se da će ovaj slučaj skrenuti pažnju na probleme sa kojima se umetnici sreću i da će se za sve nas naći rešenje.

ПИЈАНИСТА ИПАК НИЈЕ КРИВ: Владимир Аћимовић из ниша ослобођен одговорности због прегласног свирања

Foto J. Ćosin

Ovo je juče rekao pijanista Vladimir Aćimović (18) posle presude Prekršajnog suda u Nišu koji ga je oslobodio odgovornosti da je preglasno muzicirao. Prijavu protiv pijaniste zbog navodnog remećenja javnog reda i mira podneli su 16. februara prošle godine stanari niške zgrade u Bulevaru Nikole Tesle 55 gde Vladimir živi sa roditeljima.

- Nije bilo dokaza da je Aćimović učinio prekršaj za koji se tereti. Presuda nije pravosnažna, a okrivljeni kao i policija koja je podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, imaju pravo žalbe višoj instanci u roku od osam dana - kaže Mišel Marković, predsednik Prekršajnog suda.

ZAKON

ZAKONOM o javnom redu i miru predviđeno je da se novčanom kaznom od 5.000 do 30.000 kazni "ko narušava javni red i mir ili stvara uznemirenje građana, izvođenjem muzičkih i drugih sadržaja, korišćenjem muzičkih instrumenata, radio i televizijskih prijemnika i drugih zvučnih uređaja, kao i mehaničkih izvora buke i zvučnih signala".

Protiv studenta Fakulteta umetnosti u Beogradu i Univerziteta za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu vodio se postupak zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru. Prekršajnu prijavu protiv njega podnela je policija nakon što se komšija iz stana iznad Vladimirovog požalio na buku.

Foto J. Ćosin

 

- Komšije, svi osim jednog su mi dale saglasnost da nekoliko sati dnevno sviram na klaviru, što mi je neophodno za bilo kakvu vrstu napretka. Ostatak umetničkog usavršavanja ostvarujem korišćenjem električnog pijanina, kupljenog samo da bih izbegao dalje šikaniranje. To sam morao da uradim jer nailazim na veliko nerazumevanje, za ono što je širom sveta normalno, posebno u nedostatku specijalnih prostora u relevantnim institucijama - rekao je mladi umetnik.

Vladimir Aćimović je tokom karijere u više navrata predstavljao Srbiju na međunarodnoj sceni zbog čega je nagrađen stipendijom Ministarstva prosvete za izuzetno nadarene studente.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)