TREBA VAM NOVAC, SAVETNICI PKS ZNAJU KAKO: Posebna usluga za mikro, mala i srednja preduzeća

V.N.

29. 04. 2021. u 13:52

NEDOSTATAK finansijskih sredstava jedna je od najvećih prepreka za pokretanje ili unapređenje biznisa i razvoj preduzeća.

ТРЕБА ВАМ НОВАЦ, САВЕТНИЦИ ПКС ЗНАЈУ КАКО: Посебна услуга за микро, мала и средња предузећа

Foto Arhiva

Između ostalog, razlog za to je i činjenica, da privrednici često nisu obavešteni o izvorima finansiranja koji su im na raspolaganju, kao i o adekvatnim načinima prijave i dokumentaciji potrebnoj za apliciranje za ta sredstva.

Kako bi se prevazišla ova prepreka, Privredna komora Srbije razvila je posebnu uslugu podrške mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP). Mreža od 40 savetnika pri PKS na raspolaganju je svim privrednicima iz ovog sektora u Srbiji, a podrazumeva stručne savete i pomoć u pripremi za podnošenje prijava za sredstva koja su dostupna kroz brojne nacionalne i internacionalne programe.

Na raspolaganju 25,9 milijardi dinara

Kroz šest domaćih programa pomoći privredi, za ovu godinu je opredeljeno 25.854.500.000 dinara. U pitanju je Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade, Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju, Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte, Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja, za nabavku opreme, kao i Garantna šema (Krediti za likvidnost)

Pored pripreme i razrade kvalitetnih poslovnih planova, koji su potrebni za apliciranje za kredite kod poslovnih banaka i sredstva kod fondova, mreža savetnika pruža podršku u procesu planiranja i održivog upravljanja glavnim aspektima poslovanja MMSP. Time se privrednicima otvara mogućnost šireg i strateškog uvida, analize, planiranja i upravljanja sopstvenim poslovanjem.

Svi savetnici koji čine mrežu za podršku MMSP sektoru, uspešno su završili obuku koju je realizovala konsultantska kuća „Glenfildi“ i stručno su osposobljeni za pružanje ove usluge. Podrška MMSP u pristupu sredstvima dostupna je u svih 17 regionalnih privrednih komora širom Srbije. Kontakt - podaci o savetnicima mogu se pronaći na sajtu PKS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)