ATA KARNETI I U ZRENJANINU: Pomoć PKS domaćim privrednicima

V. N.

28. 01. 2022. u 10:55

PRIVREDNA komora Srbije omogućila je od 1. januara izdavanje ATA karneta i u Regionalnoj privrednoj komori u Zrenjaninu kako bi domaćim privrednicima znatno uštedela vreme i umanjila troškove poslovanja.

АТА КАРНЕТИ  И У ЗРЕЊАНИНУ: Помоћ ПКС домаћим привредницима

Foto Privatna arhiva

ATA karnet je međunarodni carinski dokument koji omogućava privremeni uvoz najvažnijim grupama robe kojima se trguje u svetu. ATA karnetom roba cirkuliše neocarinjena do godinu dana na carinskom području zemlje koja je prihvatila Konvenciju o privremenom uvozu i to bez popunjavanja nacionalnih carinskih isprava, plaćanja carine ili polaganja depozita, što je inače praksa u redovnom postupku za privremeni izvoz, odnosno, uvoz.

To je svojevrsni „pasoš za robu“ i predstavlja dokument koji višestruko smanjuje novčane i vremenske troškove, kako samim korisnicima karneta, tako i carini. Proces podnošenja zahteva je digitalizovan i može se obaviti putem sajta PKS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)