ČEŠKI POSLANIK: Miloš Zeman povukao pravi potez, dugujemo to srpskom narodu

Novosti online

19. 05. 2021. u 20:51

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je u utorak da je bombardovanje SRJ bila greška i zamolio srpski narod za oproštaj.

ЧЕШКИ ПОСЛАНИК: Милош Земан повукао прави потез, дугујемо то српском народу

Foto: N. Fifić/Depositphotos

Češki poslanik i član partije Slobodna i direktna demokratija Jaroslav Foldina ocenio je u intervjuu Zemanovo izvinjenje kao dug Praga pred srpskim narodom.

- Realnost je takva da su NATO bombarderi leteli našim nebom, a vojni vozovi su se kretali našom teritorijom. Ja se toga dobro sećam. Ali, ako ćemo ozbiljno, bilo je dovoljno da se mi, kao članica NATO-a, izjasnimo da smo protiv, i vojna kampanja protiv Srbije ne bi bila izvedena. Na kraju krajeva, Srbija nas je podržavala tokom ulaska trupa iz zemalja Varšavskog pakta 1968. godine. Definitivno smo nešto dugovali Srbima...

On kaže da su Zeman i Havel verovatno očekivali da bombardovanja ne može biti bez odobrenja UN.

- Treba napomenuti da je NATO bombardovao Jugoslaviju bez odobrenja UN, kršeći Vašingtonsku konvenciju. NATO je mogao da deluje van teritorija država-članica Alijanse, ali samo sa odobrenjem UN, koje nije dato. To su znali tadašnji premijer Miloš Zeman i tadašnji predsednik Vaclav Havel. Oni su verovatno zato odlučili da se ne pobune, jer je bilo očekivano da će Ujedinjene nacije svakako to zaustaviti, što se, nažalost, nije desilo - kaže Foldina.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)