TRAŽI FREKVENCIJU ZA TV: Održane onlajn konsultacije stranaka sa predstavnicima Evropskog parlamenta, očekuju promenu rada Javnog servisa

S. S. R.

05. 05. 2021. u 21:06

PREDSTAVNICI partija okupljenih oko Demokratske stranke Zorana Lutovca i Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, kao i Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, održali su u sredu onlajn konsultacije sa predstavnicima Evropskog parlamenta koji posreduju u međupartijskom dijalogu, radi poboljšanja izbornih uslova.

ТРАЖИ ФРЕКВЕНЦИЈУ ЗА ТВ: Одржане онлајн консултације странака са представницима Европског парламента, очекују промену рада Јавног сервиса

Predstavnici stranaka ispred sedišta EU / Foto Tanjug

Predstavnici opozicije insistirali su da se promeni odnos medija prema njima, a najpre Javnog servisa, kao i da se radi na smanjivanju pritiska na birače. Posle razgovora, Đilas je izjavio da su razgovori bili konstruktivni i da se nada da će biti nastavljeni u junu uživo, kada će delagacije EP moći da dođe u Beograd:

- Naš zahtev je bio i da se dodeli još jedna slobodna nacionalna frekvencija televiziji koja bi se profesionalno bavila svojim poslom.

Prvi čovek DS Zoran Lutovac rekao je da je sastanak bio konsultativan "da bi se utvrdila agenda kako u narednom periodu doći do slobodnih medija u Srbiji, slobodnog izbornog procesa, bez pritisaka na građane".

U platformi koju je napisala Nova stranka, kako je istakao Aris Movsesijan, insistira se na slobodi medija koju bi nadzirala koordinaciona tela, jer "REM uopšte ne radi".

Prema planu, u četvrtak će u sedište Delegacije EU u Beogradu, na onlajn konsultacije doći predstavnici Narodne stranke i Dveri, a u petak će predstavnici EP Eduard Kukan, Knut Flekenštajn, Vladimir Bilčik i Tanja Fajon razgovarati sa predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

Inače, prošle nedelje počeo je dijalog sa partijama koje ne žele posredovanje EP, a predstavnici dela opozicije ocenili su da im nisu jasni ti razgovori sa Dačićem i predsednikom Alekasandrom Vučićem.

SVE SE SVODI NA TAJKUNSKE INTERESE

NA pitanje novinara o tome da li je Đilas u okviru priprema za međustranački dijalog tražio nacionalnu frekvenciju za televizije Nova i N1, predsednik Aleksandar Vučić je rekao:

- Očekivao sam da će biznis interesi da budu u prvom planu, ali ne i da tako otvoreno govori o tome. Da će evroparlamentarcima da kaže - dajte meni i mom prijatelju nacionalnu frekvenciju. Neko je mislio da će oni da imaju neke ozbiljne zahteve. A sve se uvek svodi na tajkunske interese.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna