ĐILAS I VUK HOĆE DA IH BRANI BRISEL: Lideri SSP i NS svoje platforme za međustranački dijalog o izborima poslali EU umesto našoj skupštini

D. M.

23. 04. 2021. u 09:33

UMESTO da parlamentu Srbije dostave svoje platforme za međustranački dijalog, lideri bojkot opozicije Vuk Jeremić i Dragan Đilas odaslali su ih put Brisela, uzdajući se da će poslanici Evropskog parlamenta, koji posreduju u razgovorima, izneti i braniti njihove liste zahteva.

ЂИЛАС И ВУК ХОЋЕ ДА ИХ БРАНИ БРИСЕЛ: Лидери ССП и НС своје платформе за међустраначки дијалог о изборима послали ЕУ уместо нашој скупштини

Jeremić i Đilas

To je potvrdio i predsednik Skupštine Ivica Dačić, koji je rekao da nije dobio nikakav dokument ni od grupacije okupljenje oko Đilasove Stranke slobode i pravde, ni od šefa Narodne stranke. Za Dačića je neprimereno da se Đilas i Jeremić ne obraćaju parlamentu kao nekome ko treba da bude pokrovitelj dijaloga, a sve "nadajući se da će sve što oni predlože EP izneti kao svoj zahtev tokom međustranačkog dijaloga". Dačić je poručio i da se "na taj način sigurno neće voditi dijalog".

Deo opozicije koji se protivi da se stranci mešaju u dijalog u Srbiji osuđuje potez Jeremića i Đilasa. Dušan Stevanović, član Predsedništva DSS, koja će učestvovati samo u dijalogu bez posrednika EP, kaže, za "Novosti", da je to - ponižavajuće:

- To je ponižavajuće ne samo za njih lično, nego i za državu. To bi bilo kao da se komšiji žalite na probleme u svojoj porodici. Ako mi kao opozicija nismo sposobni da sami rešimo probleme, ne vidim kako će to učiniti neko sa strane.

Bojan Klačar, iz CeSID-a, strategiju NS i bloka oko SSP tumači na dva načina:

- Prvo, ove stranke su uspostavile politiku izbegavanja direktne komunikacije sa Dačićem i parlamentom, već su akteri kojima se oni obraćaju ljudi iz EP. I sad je očigledna taktika da se vrši pritisak na domaće institucije preko evroparlamentaraca. Drugo objašnjenje zašto nisu dostavili platforme srpskom parlamentu je to da NS i SSP na taj način šalju poruku i svojim biračima. Jer, nakon odluke o bojkotu prošlih izbora i ocena da je za njih parlament nelegitiman pa čak i nelegalan, teško da mogu da napuste taj okvir, s obzirom na to da su već podigli određena očekivanja kod birača.

ZAVRŠEN PRVI KRUG KONSULTACIJA

ONLAJN konsultacije poslaničkih grupa sa međunarodnim posrednicima u dijalogu između vlasti i opozicije završene su u četvrtak. Sa evropskim poslanicima razgovarali su predstavnici Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića i poslanička grupa Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka. Prethodnih dana konsultacije su obavljene sa SNS, SPS, JS, SDPS, SVM i PUPS. Dačić je razgovore bez prisustva stranaca zakazao za sredu 28. aprila u parlamentu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna