BLAMAŽA U VAŠINGTONU: Tadića primili u parku, tražio podršku i žalio se na "militarizaciju Srbije"

Novosti online

28. 04. 2021. u 16:16

NEKADAŠNjI predsednik Srbije Boris Tadić napravio je nekoliko diplomatskih gafova tokom svog boravka u SAD, čime je unizio našu državu - saznaju "Novosti" iz diplomatskih krugova.

БЛАМАЖА У ВАШИНГТОНУ: Тадића примили у парку, тражио подршку и жалио се на милитаризацију Србије

Foto: Tviter/Boris Tadić

Prema našim dobro obaveštenim izvorima, on je, pozivajući se na status bivšeg šefa države, insistirao po svaku cenu na sastanku sa službenicima Stejt departmenta, ali je primljen neformalno.

Kako saznajemo, pomoćnik državnog sekretara SAD zadužen za evropska i evroazijska pitanja Filip Riker i zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer, su ga udostojili kraćeg razgovora, ali ne u zvaničnim prostorijama već u jednom od vašingtonskih parkova.

Tadić je, navodno, od američkih sagovornika zatražio da mu pruže podršku u unutrašnjim političkim odnosima u Srbiji, a on bi zauzvrat sprovodio američke strateške interese u našem regionu.

Sagovornike je podsetio na svoje stare "zasluge" u godini u kojoj su pitanje BiH i KiM ponovo aktuelni. Dajući pregled sopstvenog viđenja situacije na Balkanu, Tadić je navodno insistirao na tome, da sve dok je Vučić centralna figura srpske politike, međunarodna zajednica neće moći da ostvari ciljeve vezane za status Republike Srpske i Kosova i Metohije.

Foto: Depozitfotos

U delu razgovora koji se odnosio na odbrambenu politiku Tadić se američkim sagovornicima žalio na "novi srpski militarizam" i "nepotrebno jačanje srpskih oružanih snaga", i ukazao na činjenicu da je Srbija napustila njegov koncept reformi Vojske, koji je dosledno sprovodio i kao ministar odbrane i kao predsednik, tokom koga je vojska "reformisana" sa nivoa od 110 na samo 10 uglavnom lako naoružanih brigada.

 Govoreći o prilikama na opozicionoj sceni u Srbiji, Tadić je od američkih sagovornika tražio da utiču na njegove nekadašnje saradnike Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, za koje smatra da su u potpunosti pod njihovom kontrolom, da ne odbacuju javno i pre vremena njegove najave da bi se i sam mogao ponovo kandidovati kao zajednički kandidat bivših vlasti u Srbiji.

Inače, Tadić se nije, iako to diplomatska praksa i običaji, ali i elementarni odnos poštovanja prema sopstvenoj državi nalažu javio tokom boravka u Vašingtonu predstavnicima ambasade Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (21)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)