UDARAJU NA BEOGRAD PREKO TIRANE? Advokat Gaši tvrdi - Albanija može u ime lažne države da tuži Srbiju

Novosti online

21. 04. 2021. u 16:44

NAJAVA Vjose Osmani da će tzv. Kosovo pokrenuti tužbu protiv Srbije "za genocid u periodu od 1998. do 1999. godine na Kosovu i Metohiji", može biti ostvarena uz pomoć Albanije, poručio je advokat Tom Gaši. Gaši objašnjava da iako (tzv.) Kosovo nije član Ujedinjenih nacija, to neće pokolebati kosovske lidere u nameri da tuže Srbiju.

УДАРАЈУ НА БЕОГРАД ПРЕКО ТИРАНЕ? Адвокат Гаши тврди - Албанија може у име лажне државе да тужи Србију

Foto AP

- Ima indicija i da Albanija može da podnese određenu tužbu za genocid protiv Srbije. To je jedina mogućnost. (Tzv.) Kosovo je priznalo više od 115 država, ali s obzirom da je Albanija član Ujedinjenih nacija, ona ima pravo da podnese tužbu u ime (tzv.) Kosova pred Međunarodnim sudom, za zločine za vreme rata od 1998. do 1999. godine - navodi Gaši.

Prema njegovim rečima, sada sledi pronalaženje pravnih temelja za podnošenje tužbe. Gaši izražava očekivanje da će odluka suda biti u korist tzv. Kosova. 

- Sada smo u situaciji kada će premijer i predsednica oformiti jednu ekipu pravnika i advokata koji će podneti tužbu protiv Srbije. Ovo nije prvi put da se Srbija tuži pred Međunarodnim sudom pravde za zločine počinjene na (tzv.) Kosovu, ranije je bila tužba Hrvatske, Bosne i Hercegovine i ovo će biti treća tužba koja će imati nekoliko pravnih prepreka, ali će sud rešiti slučaj u korist (tzv.) Kosova - kazao je Gaši.

On smatra da se "mora dokazati krivica Srbije", uprkos tome što je prošlo više od 20 godina, od kada su, kako kaže, počinjeni zločini.

- Apsolutno nema zastarelosti za krivična dela za ratne zločine i za genocid, previše vremena je izgubljeno, ali Međunarodni sud ima pravo i odgovornost da prihvati ovu tužbu - zaključuje Gaši.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Nikola

21.04.2021. 17:50

Srbija da tuži albaniju za oružanu agresiju 98 i 99-te za pomoć teroristima i aktivno učestvovanje u napadima regularnom vojskom. Tužiti za pomoć i saradnju u otimanju mučenju i ubijanju Srba i vađenje organa! Mislim da je vreme da se albancima zapuše usta za navek,pa što da ne i blatom!

BOGDAN

21.04.2021. 21:29

1999.GODINE ALBANIJA JE BILA AGRESOR I ZAJEDNO SA ZAPADNE ZLOCINCE VODILA RAT PROTIV SUVERNE I NEZAVISNE DRZAVE FEDERALNE JUGOSLAVIJE CLANICE UN.JUGOSLOVENSKI VOJNICI NA PASTRIKU BRANILI SVOJE GRANICE OD ALBANSKE VOJSKE I NJIHOVE SAVEZNIKE NACISTICKE TVOREVINE TAKOZVANO NATO ALIJANSA.DANASNA DRZAVA SRBIJA JE NASLEDNIK FEDERALNE JUGOSLAVIJE KOJU SU JE UNISTILI ZAPADNI IMPERIJALISTI I SUSEDNA ALBANIJA.DANAS JUZNU SRPSKU POKRAINU OKUPIRAJU ZAPADNI NATO I SUSEDNA ALBANIJA.SLOBODNO MOZEMO DA KAZEMO DA JE SUSEDNA ALBANIJA OKUPATOR SRPSKE JUZNE POKRAINE I TO DRZAVA SRBIJA TREBA POD HITNO DA PROGLASI DA JE SRBIJA OKUPIRANA DRZAVA I DA SPREMA SRPSKI NAROD ZA RAT PROTIV SVE OKUPATORE KOJI OKUPIRAJU DEO SRPSKE DRZAVE.HVALA.