KROZ DIJALOG DO ZAŠTITE SVETINJA: Episkop Teodosije upozorava na stalne pretnje Srbima i našoj crkvi u južnoj pokrajini

V. N.

19. 04. 2021. u 21:24

BRATSTVO manastira Visoki Dečani i Eparhija kosovsko-metohijska ne osećaju se sigurno i zaštićeno i nemaju poverenje u kosovske institucije - poručio je u ponedeljak vladika Teodosije, koji je pozvao da se u nastavku procesa dijaloga Beograda i Prištine obavezno razmotre dodatne institucionalne mere zaštite svetinja SPC i vernog srpskog naroda na KiM.

КРОЗ ДИЈАЛОГ ДО ЗАШТИТЕ СВЕТИЊА: Епископ Теодосије упозорава на сталне претње Србима и нашој цркви у јужној покрајини

Vladika Teodosije / Foto L. Z.

U saopštenju dostavljenom medijima, vladika ističe mnogobrojne bezbednosne pretnje sa kojima se manastir Visoki Dečani suočava. Poslednjih godina, ističe, tu su i institucionalni pritisci, pretnje, medijski napadi, kao i otvoreno nepoštovanje kosovskih zakona. Uz podsećanje na sve nevolje i probleme sa kojima se suočavaju zbog, kako navodi, svakodnevnog kršenja zakona, ljudskih i verskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, čestih pljački i skrnavljenja hramova, grobalja, sprečavanja povratka proteranog naroda i onemogućavanja pristupa vernika nekim od verskih objekata, vladika ističe da u postojećim okolnostima ne mogu da imaju poverenje u kosovske institucije i njihovu, kako kaže, tobožnju zaštitu.

On je apelovao na intenzivniju međunarodnu zaštitu srpskih svetinja i prava, jer je, kako ističe, međunarodno civilno i vojno prisustvo trenutno jedini garant njihovog opstanka:

- Podržavajući svesrdno princip da se svi problemi moraju rešavati mirno i civilizovano, smatramo da je zbog svega navedenog neophodno da se u procesu dijaloga Beograda i Prištine obavezno razmotre dodatne institucionalne mere zaštite svetinja SPC i našeg vernog naroda, kao važan preduslov za rešavanje postojećih pitanja na KiM - naveo je vladika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)