IGUMAN SAVA JANJIĆ: Reakcije Osmanijeve i Kurtija pokazuju da su Visoki Dečani i te kako ugroženi

Tanjug

11. 04. 2021. u 07:44

IGUMAN manastira Visoki Dečani Sava Janjić ocenio je da negativne reakcije zvaničnika privremenih prištinskih institucija, posebno predsednika opštine, i medija, samo potvrđuju da su manastir Dečani i srpska pravoslavna baština na Kosovu i Metohiji i te kako ugrožena.

ИГУМАН САВА ЈАЊИЋ: Реакције Османијеве и Куртија показују да су Високи Дечани и те како угрожени

Arhiva Novosti / Foto: A. Stanković

Pan-evropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa "Evropa Nostra" svrstala je srpski manastir Visoki Dečani na listu sedam najugroženijih kulturnih lokaliteta u Evropi u 2021. godini.

Prištinski mediji i zvaničnici su se potvrdili da pred svetom pokažu nivo "tolerancije" po već ustaljenom običaju, napisao je Janjić na svom Tviter nalogu.

Predsednica i premijer privremenih institucija samouprave u Prištini Vjosa Osmani i Aljbin Kurti uputili su pismo organizaciji "Evropa Nostra", tvrdeći da manastir ne ispunjava kriterijume za listu "Sedam najugroženijih lokacija evropskog kulturnog nasleđa" i zahtevajući da Srpska pravoslavna crkva prizna tzv. Kosovo.

Visoki Dečani, manastir Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, sagrađen je u 14. veku, a od juna 1999. godine nalazi se pod zaštitom snaga KFOR-a zbog stalnih napada albanskih ekstremista.

Novosti

Manastir je ugrožen zbog izgradnje puta Dečani - Plav, koji bi trebalo da prođe kroz zaštićenu zonu oko manastira. Takođe, lokalna vlast u opštini Dečane odbija da sprovede odluku Ustavnog suda u Prištini, kojom je potvrđeno vlasništvo manastira nad 24 hektara zemljišta.

Visoki Dečani su uvršteni na listu svetske baštine 2004. godine, a 2006. godine taj status su dobila još tri manastira Srpske pravoslavne crkve na KiM - Gračanica, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Iste godine ta četiri manastira su uvršteni i na UNESKO-vu listu ugrožene svetske kulturne baštine.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda