ŠTO JE MNOGO, MNOGO JE: Nemački ambasador zaboravio genocid nad Srbima, pa još opravdava i bombe iz 1999.

Novosti online

08. 04. 2021. u 15:51

ШТО ЈЕ МНОГО, МНОГО ЈЕ: Немачки амбасадор заборавио геноцид над Србима, па још оправдава и бомбе из 1999.

Foto: RTV Printskrin

NAJNOVIJA izjava ambasadora SR Nemačke u Republici Srbiji u vezi sa tim da je protivpravna i zločinačka agresija 19 država članica NATO pakta na SR Jugoslaviju, do koje je došlo tokom proleća 1999. godine, imala za cilj da spreči genocid nad albanskim življem na području AP Kosovo i Metohija, u najmanju ruku je neobična i činjenično neutemeljena.

Ovo tim pre, što je svega dan ranije ambasador u svom autorskom tekstu posvećenom 80. godišnjici napada nacističke Nemačke i njenih saveznika, objavljenom u jednom našem dnevnom listu, izbegao da naglasi i to kako je napad njegove domovine na našu zemlju, pored ostalog, rezultirao i genocidom počinjenim nad pripadnicima srpskog naroda na tlu tada okupirane Kraljevine Jugoslavije.

I dok je Tomas Šib izbegao da se osvrne na istorijski i na svaki drugi način stvaran i dokazani genocid nad pripadnicima srpskog naroda, do koga je došlo u razdoblju između 1941. i 1945. godine, ambasador se na volšeban način opredelio da protivpravnu i zločinačku agresiju država članica NATO pakta na SR Jugoslaviju, u kome je prednjačila njegova zemlja, neprimereno i suprotno istorijskim činjenicama pokuša da opravda sprečavanjem nekakvog genocida koji se nije ni dogodio, niti bi se ikada dogodio. Istorijske činjenice nam nedvosmisleno svedoče o tome da tadašnje jugoslovenske i srpske vlasti nisu imale nikakvu genocidnu nameru u odnosu na svoje građane albanske nacionalnosti na području AP Kosovo i Metohija, već su se, u skladu sa nacionalnim i međunarodnim propisima i standardima, suprotstavile pokušaju oružane pobune sa ciljem otcepljenja dela državne teritorije.

Ambasador je, svesno ili nesvesno, tim svojim rečima optužio SR Jugoslaviju, a samim tim i srpski narod, za spremnost da počine genocid nad svojim sopstvenim (su)građanima albanske nacionalnosti na području AP Kosovo i Metohija.

Dakle, genocid koji se dogodio nad srpskim narodom u periodu između 1941. i 1945. godine, a za koji je delom odgovorna i njegova domovina, se prećutkuje i ignoriše, a nepostojeći genocid nad albanskim življem na području AP Kosovo i Metohija se sada predstavlja kao nekakav opravdavajući razlog za protivpravni i zločinački napad na jednu suverenu državu koja se na delu sopstvene teritorije suočavala sa oružanom pobunom i organizovanom terorističkom aktivnošću.

Očito izlazeći iz okvira dobre diplomatske prakse i zalazeći na sklizak teren improvizacija i maštarija, ambasador je izrekao nešto što će, plašim se, trajno obeležiti njegov mandat u našoj državi.

Ako je i od jednog ambasadora, mnogo je.

Autor: Dejan Ristić, istoričar/kosovo-online.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Marko

08.04.2021. 16:20

Najveca greska je sto je Nemackoj ikada vise dozvoljeno da ima vlastitu vojsku tj.bude koliko toliko slobodna drzava.Posle poraza u 1.i 2.svetskom ratu i holokausta koji je Nemacka pocinila u 2.svetskom ratu Nemci vise nemaju pravo deljenja ikakvih moralnih lekcija,bili su i ostali opasnost po svetski mir.

ninguno y nunca

08.04.2021. 16:45

Sir haben vergessen was IST geschehen in jaren 1941-45 und 1999 Typisch Deutsch, gerne vergesslich was nicht in Igre Strasse past Schaemen Sir sich, WENN Sie Wissen was dass hiesst!!!

Republika Srpska

08.04.2021. 22:06

Sve diplomate koji ne poštuju srpske žrtve državu i narod treba javno poniziti i protjerati.Ili opkoliti dušmanske genocidne ambasade kao njihovi psi kasarnet JNA sa našim vojnicima isključiti im vodu i struju sprečiti snabdevanje da gladuju kao naši regruti 1991. u Sloveniji i Hrvatskoj.I tražiti da se oslobode oklevetani i lažno osuđeni Srbi u Hagu iz NATO koncentracionih logora.Kada naši dođu u Srbiju mogu i oni otići.