PREMIJERKA SE OBRATILA GRAĐANIMA: Sledeće nedelje počinju konsultacije o izmeni Ustava Republike Srbije (VIDEO)

Novosti online

08. 04. 2021. u 14:11 >> 15:10

ПРЕМИЈЕРКА СЕ ОБРАТИЛА ГРАЂАНИМА: Следеће недеље почињу консултације о измени Устава Републике Србије (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić jutros je imala konsultacije sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem i ministarkom pravde Majom Popović, a tema sastanka su bili ustavni amandmani. Kako je ranije objavljeno, na stastanku je odlučeno da se pokrene skupštinska procedura za promenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

Pored premijerke Brnabić konferenciji prisustvuje i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministarka pravde Maja Popović i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Pitanja medija: 

Kada je u pitanju odluka Evropskog suda za ljudska prava o obaveznoj vakcinaciji građana protiv Kovida 19 premijerka i ministarka Popović su rekle sledeće:

- Što se tiče odluke suda za obaveznu vakcinaciju, videćemo kako će država odlučiti da li će kod nas biti obavezna vakcinacija protiv Kovida 19 - rekla je ministarka Popović.

- Što se tiče obavezne vakcinacije, ja ću vam reći da vakcinacija u Republici Srbiji ide odlično i bez te odluke o obaveznoj vakcinaciji - rekla je premijerka. 

Mislim da je mnogo bolje u mnogim naprednijim evropskim društvima i sve pozhvale za naše građane koji su pokazali da su izuzetno odgovorni i ne padaju an teorije zavere. Za sada ne postoji razlog da razmišljamo o uvođenju obavezne vakcinacije zato što mi imamo ljude koji se sami prijavljuju.

Premijerka se zahvalila svim građanima na velikoj ozbiljnosti.

Izmene Ustava

- Što se tiče izmena i dalje dinamike po tom pitanju moram da ispoštujem Narodnu skupštinu, ja mislim da je kvalitet važniji od brzine - rekla je premijerka.

Mere protiv virusa korona

- Krizni štab će imati sednicu sutra pa ćemo razgovarati o trenutnoj situaciji i o merama. Ja svakodnevno razgovaram sa medicinskim delom Kriznog štaba i znam šta misle. Oni misle da nije vreme, da nam dobro ide i da ne treba to da ugorzimo.

Očigledno je da brojevi padaju, da su nam procenti bolji, to je rezultat mera ali u velikoj meri vakcinacije. Videćemo sutra - rekla je premijerka.

Dijalog Beograda i Prištine

Premijerka je istakla da joj je drago što se promenio Kurtijev stav o dijalogu

- Ko će učestvovati u tom dijalogu ćemo videti. Ako treba ja da učestvujem, ja od toga ne bežim. To je moj posao i biću tu - rekla je premijerka i opet istakla da joj je drago zbog najavljenog nastavka dijaloga,

- Naš glavni pregovarač ostaje predsednik Aleksandar Vučić.

Cenzus: 

- Što se tiče cenzusa, to je neka odluka o kojoj će biti razgovarano sa svim partnerima u tom procesu. Moje lično mišljenje je da je smanjenje cenzusa sa 5% na 3% najdemokratičnija moguća odluka.

Zato što ona povećava reprezentativnost u Narodnoj skupštini, možete da čujete i predstavnike građana koji ne mogu da pređu cenzus od 5%.

Kršenje mera na stadionu Rajko Mitić:

- Nikakvo kršenje mera se neće tolerisati. Drago mi je što se Vesić izvinio. Nadležne institucije su reagovale.

Premijerka je istakla i da njen posao nije da kažnjava, već je to na nadležnim institucijama. 

O frilenserima

- Vlada je pokušala da nađe kompromis, dala čak tri predloga. Ja sam uvek spremna za dodatne razgovore, mislimd a smo dali sve od sebe da nađemo kompromis.

- Ako treba da pričamo, ja sam tu da pričamo. 

Pitanja RTL-A

Novinar RTL-a pitao je premijerku zbog čega je Srbija prestala vakcinaciju stranaca i da li će nastaviti tu praksu i kako je Srbija uspela da nabavi nemački (Fajzer) Biontek pre Nemaca.

- Mi smo bili prvi od 5 zemalja na svetu koje su potpisale ugovor sa Fajzer Biontekom - rekla je premijerka i naglasila da kompanija poštuje sve uslove sklopljenog dogovora.

- Mi smo bili jedna od prvih zemalja koje su verovali Fajzeru i to se isplatilo. Mi smo druga zemlja u Evropi koja je dobila Fajzer.

- Što se tiče vakcinacije, mi se fokusiramo na naše građane, da poboljšamo kampanju masovne vakcinacije. Međutim, mi smo na današnjoj sendici odlučili da u Sarajevo pošaljemo još 10.000 doza vakcine Astra Zeneka da bi pomogli našim komšijama - istakla je premijerka.

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Obraćanje premijerke:

- Jedina tema ove pres konferencije je vladavina prava, rekla je premijerka na početku obraćanja.

- U principu ono što se malo zna to je da 70 % svega što Vlada radi tiče se vladavine prava na jedan ili drugi način i naše posvećenosti evropskim integracijama i naš

- Važna vest je da sam ja juče inicirala sastanak sa Ivicom Dačićem kome je prisustvovala Maja Popović, kome je prisustvovala i Jelena Žarić Kovačević, kao i Vladimir Đukanović.

- Tema o kojoj sam želela da se konsultujem su ustavni amandmani. Vlada Republike Srbije je 03.12.2020. usvojila inicijativu za izmenu Ustava i prosledila tu inicijativu Narodnoj skupštini.

- Dogovoreno je da će odbor za ustavna pitanja vladi uputiti poziv da tokom sledeće nedelje imamo sednicu o kojoj će se raspravljati o ovoj našoj inicijativi i sledećim koracima. Time ulazimo dublje u taj proces - rekla je premijerka.

– Meni je važno što je ministarka pravde inicirala sastanak sa društvom sudija jer su bili kritični prema amandmanima. Efikasnije pravosuđe, pravosuđe na usluzi građanima, ali na prvom mestu nezavisno – poručila je Brnabić.

remijerka je naglasila da je važno da postoji društveni konsenzus o ovoj temi.

- Pored ovoga Vlada kao izvršna vlast radi na tome da podrži sudstvo da bude što efikasnije. Ministarstvo pravde radi na izmenama i dopunama Zakona o parničkom postupku - rekla je premijerka i objasnila da bi ove izmene trebalo da omoguće efikasnija suđenja, odnosno brži završetak parnica.

- Ministarstvo pravde je izradilo nacrt Izmena i dopuna poslovnika o radu Državnog veća Tužilaca. 

– Ukoliko uspemo da uradimo ovo na najbolji mogući način, imaćemo pravosuđe kakvo zaslužuju građani. Ovo je izuzetno ambiciozan projekat, okvir za implementaciju je 3 godine, sutra je rok za podnošenje prijava, dalje ćemo raditi na ovome. Time pokazujemo zainteresovanost za nezavisno pravosuđe. Dogovorili smo dalje korake o radu za izmenu ustava u oblasti pravosuđa – kazala je.

- Ja sam nakon formiranja Vlade, 27. novembra imala onlajn sastanak sa delegacijom ODIR-a i OEBS-a. Dogovorili smo da Vlada ponovo formira radnu grupu za unapređenje izbornih uslova koja bi se bavila inplementacijom njihovih preporuka. Radna grupa je formirana 03.decembra i usvojila mišljenje o njihovim preporukama. Radna grupa je imala sastanak i sa organizacijama civilnog društva - rekla je premijerka.

U skladu sa ovim radom radne grupe u toku je priprema prednacrta tri zakona:

- Zakon o izboru narodnih poslanika, Zakon o lokalnim izborima i Zakon o izboru predsednika Republike i izmenama i dopunama ovih zakona bi se implementirao najveći deo preporuka ODIR-a.

Važno je da napomenem da pored ovih stvari koje se tiču međustranačkih dijaloga, posredstvom poslanika u Evroparlamentu ili ne, postoji veliki deo koji mora da uradi Vlada. RIK je održao sastanak sa predsednicima OEBS-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Goran

08.04.2021. 14:30

Baš da vidimo šta će menjati inače opštinski sudovi u ovoj zemlji ne poštuju ni minimum ustavno zagarantovanih prava građana te posle maratonskih procesa 99% presuda bude oboreno u žalbenom procesu...

Dule Dule

08.04.2021. 15:11

Samo kada se pogleda koliko nam traju sudski sporovi jasno je da nema normalne države, ja sam se sudio 12 godina da iselim podstanara iz sopstvene kuće, primera ima koliko hoćete. Država ima obavezu da ljude zaštiti od prevaranata a ne obrnuto.

Dragana

08.04.2021. 16:12

Zasto se ne potedgne pitanje zasto u skolama tetkice i radnici sa manjim koeficijentom od 8 ne primaju topli obrok i regres, kad se obracuna koeficijemt sa satima dolazi se do minimalca nigde na platnoj listi ne pise ni zavtopli obrok ni za regres niti to moze da se provuce kroz platu jer plata je minimalac, ako se i provlaci kroz platu mi primamo platu manju od minimalca, ili da se resi pitanje toga na skupstini mi cemo putem asdvokata traziti nasa prava