DA OPRAVDAJU TROŠKOVE, ILI DA PLATE: Dačić o poslanicima koji nisu namirili dugovanja za službenih putovanja - to traje deset godina!

S. Rovčanin Tomković

27. 03. 2021. u 09:02

OVAJ obračun i spisak je napravljen u prošlom mandatu. Izneo sam i taj problem na Kolegijumu, jer to traje već desetak godina.

ДА ОПРАВДАЈУ ТРОШКОВЕ, ИЛИ ДА ПЛАТЕ: Дачић о посланицима који нису намирили дуговања за службених путовања - то траје десет година!

Foto Tanjug

Papirologija mora da se zatvara, zato oni koji su nadležni i poslanici moraju da reše ovaj problem. S tim, da tu nije reč verovatno o dnevnicama, već o putnim troškovima i smeštaju, što nije papirološki zatvoreno. Ovo konačno treba da se zatvori, ili je reč o papirologiji koja nije zatvorena ili je reč o stvarnom dugu, koji onda mora svako da plati.

Ovako je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, za "Novosti", reagovao na naš tekst o neopravdanim troškovima poslanika za službena putovanja u inostranstvo koja iznose čak 4,5 miliona dinara.

- Predsednik Narodne skupštine nema nikakva ovlašćenja kad su finansije u pitanju, to je nadležnost Generalnog sekretarijata, Administrativnog odbora i Odbora za spoljnu politiku - navodi Dačić. S druge strane, prozvani poslanici poručuju da je u pitanju propust u birokratiji i proceduri i da Skupštini ne duguju novac.

Naime, prema podacima koje smo dobili na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja iz srpskog parlamenta, sadašnji i bivši "tribuni" nisu priložili račune za hotel, prevoz ili slično ili podneli izvešaj posle putovanja, pa u dokumentaciji postoji dug.

Foto N. Skenderija

Poslanik SNS Dragan Šormaz kojeg duže za 1,1 milion dinara kaže za "Novosti" da dug apsolutno ne postoji.

- Odbor za spoljne poslove je odobrio svako putovanje ponaosob. Ovde je u pitanju to što birokratija nije uradila posao, jer važe pravilnici još iz doba SFRJ. Nisam stavio pare u džep, niti sam dobio novac osim za pripadajuće dnevnice na koje imam pravo. Šta ako, na primer, izgubim hotelski račun i ne mogu da opravdam, a svi znaju da sam tamo bio. Što ne pošalju mejl hotelu i oni će im potvrditi da sam bio tamo i poslati kopiju računa - objašnjava Šormaz i dodaje da mu traže račun sa putovanja u Kazahstan iz 2008. godine koji nema, i pita hoće li ga za te dve, tri hiljade dolara proganjati dok je živ. Uostalom, avionske karte i hoteli mogu da se kupuju i plaćaju elektronskim putem i nisu potrebni nikakvi papiri.

Na naše pitanje kako je kod njega toliki iznos i zašto nije podnosio izveštaje, Šormaz kaže da je poslanik već 20 godina, i da se nekada nije setio, otišao je odmah posle puta na odmor za porodicom, zaboravio, ali da je "mnogo važnije od toga da su, na primer, svi izveštaji iz NATO pozitivni od kada je on poslanik". Neće, navodi, ići u računovodstvo, neka to sredi generalni sekretar Veljko Odalović, jer "to je njegov posao".

Račun za hotelske sobe u Rimu

- ZNAM da su dve godine jurili poslanika SNS Vladimira Đukanovića, jer je izgubio račun iz hotela u Rimu. Bili smo zajedno tamo, pa sam im rekao, evo imam ja moj račun, bili smo soba do sobe - naveo je Šormaz.

Inače, Đukanovića duže za 166.900 dinara.

I Vladimir Marinković (562.000 dinara) iz SNS ima slično objašnjenje i dodaje da ni ne zna gde je blagajna parlamenta.

- Novac nikada nisam uzeo od Skupštine. Verovatno nisam potpisao neki izveštaj ili priložio račun. Bio sam aljkav, ali ko radi, taj i greši. Posla ima puno, ja mnogo radim u parlamentarnoj diplomatiji na odnosima SAD i Izraela sa Srbijom. Apsolutno nema govora o dugu. U pitanju je knjigovostvena stvar. Pretpostavljam da se radi o putu u SAD gde je 700, 800 dolara karta, isto toliko hotel... Tada nisam ni uzimao dnevnice. Otići ću sledeće nedelje u računovodstvo da to rešimo - rekao nam je Marinković.

Na listi je i bivši poslanik SDPS Meho Omerović (362.955 dinara) koji je za "Novosti" rekao da to jesu stvarni troškovi, neki od njih stari i 15 godina, za put koji je obavljen, ali za koji, "pretpostavlja da ne postoji finansijska dokumentacija - račun hotela, bording karta i slično".

- Prilikom prestanka mandata, a posle 18 i po godina u parlamentu, nisam imao nikakve obaveze niti potraživanja od službi Narodne skupštine. Ne radi se ni o kakvim mojim dugovanjima, već o nedostajućoj dokumentaciji u arhivama parlamenta - naveo je Omerović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VUČIĆ DANAS NA VOJNOJ VEŽBI: Predsednik prisustvuje taktičkoj vežbi Vihor 2024 na poligonu „Pešter“