EU ODGOVORILA KURTIJU: Uzdržite se od takvih postupaka i izjava

Novosti online

25. 03. 2021. u 09:49

IZ EVROPSKE unije povodom najave tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija da dijalog Beograda i Prištine treba da se zasniva na četiri principa, od kojih je prvi priznanje nezavisnosti takozvanog Kosova i odbacivanje razgovora o Zajednica srpskih opština, navode da strane u treba da se uzdrže od štetnih izjava po dijalog.

ЕУ ОДГОВОРИЛА КУРТИЈУ: Уздржите се од таквих поступака и изјава

Foto: EPA/Depositphotos

- EU je uvek pozivala strane da se uzdrže od postupaka i izjava štetnih za atmosferu pogodnu za uspešan napredak u dijalogu i normalizaciju odnosa - naveo je portparol Evropske unije.

Podsećanja radi, novi kosovski premijer Aljbin Kurti je pručajući o četiri principa na osnovu kojih bi Priština trebalo da vodi dijalog sa Beogradom, između ostalog i naveo "da bilo koja organizacija mora da bude u skladu sa ustavom i naglasio ne može biti etnički homogena".

- Ne može da postoji monoetničko udruženje. Može da postoji Zajednica opština u planinama Rugove, Šar planine, ili čak reke Lepenac, ali ne i Zajednica opština zasnovana na etničkoj pripadnosti - poručio je Kurti.

Prema njegovim rečima, član 44 Ustava tzv. Kosova pruža pravo na udruživanje i „ta odredba znači da nema potrebe za daljim pregovorima o tom pitanju.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

HELIKOPTERI POKAZALI SILU: Vojska Srbije ispunila sva očekivanja na Pešteru (VIDEO)