EU ODGOVORILA KURTIJU: Uzdržite se od takvih postupaka i izjava

Novosti online

25. 03. 2021. u 09:49

IZ EVROPSKE unije povodom najave tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija da dijalog Beograda i Prištine treba da se zasniva na četiri principa, od kojih je prvi priznanje nezavisnosti takozvanog Kosova i odbacivanje razgovora o Zajednica srpskih opština, navode da strane u treba da se uzdrže od štetnih izjava po dijalog.

ЕУ ОДГОВОРИЛА КУРТИЈУ: Уздржите се од таквих поступака и изјава

Foto: EPA/Depositphotos

- EU je uvek pozivala strane da se uzdrže od postupaka i izjava štetnih za atmosferu pogodnu za uspešan napredak u dijalogu i normalizaciju odnosa - naveo je portparol Evropske unije.

Podsećanja radi, novi kosovski premijer Aljbin Kurti je pručajući o četiri principa na osnovu kojih bi Priština trebalo da vodi dijalog sa Beogradom, između ostalog i naveo "da bilo koja organizacija mora da bude u skladu sa ustavom i naglasio ne može biti etnički homogena".

- Ne može da postoji monoetničko udruženje. Može da postoji Zajednica opština u planinama Rugove, Šar planine, ili čak reke Lepenac, ali ne i Zajednica opština zasnovana na etničkoj pripadnosti - poručio je Kurti.

Prema njegovim rečima, član 44 Ustava tzv. Kosova pruža pravo na udruživanje i „ta odredba znači da nema potrebe za daljim pregovorima o tom pitanju.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)