MOLITVA JE ODGOVOR NA RUŠENJE I PALJENJE: Patrijarh Porfirije iz Pećke Patrijaršije na godišnjicu pogroma

Novosti online

17. 03. 2021. u 13:36

PATRIJARH srpski Porfirije poručio je danas u Pećkoj Patrijaršiji da će odgovor na paljenje, rušenje i pljačkanje imovine Srba i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji biti molitva za rušioce da to više ne rade jer se, kako je rekao, "mi u hramovima molimo za njih, njihove bližnje i njihovu decu".

МОЛИТВА ЈЕ ОДГОВОР НА РУШЕЊЕ И ПАЉЕЊЕ: Патријарх Порфирије из Пећке Патријаршије на годишњицу погрома

Foto: P. Milošević/Tanjug/Zoran Žestić/AP Photo/Darko Vojinović

Vidimo, kazao je, da ovih dana pljačkaju i obesvećuju naše hramove i upitao šta jedino može biti odgovor na to.

- Bogu ćemo se moliti da podari snagu onima koji su ostali na Kosovu i Metohiji da istraju u ostanku i da u miru grade svoj život. Molićemo se, isto tako, da rušioci prestanu da ruše, palioci da prestanu da pale, pljačkaši prestanu da pljačkaju, jer se mi u tim hramovima molimo i za njih i za njihove bliženje, za njihovu decu - rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je pozvao na molitvu za mir među svim ljudima koji žive na Kosovu i Metohiji bez obzira na njihovu veru i naciju.

Prethodno je patrijarh u manastiru Pećke Patrijaršije služio pomen svojim svetim prethodnicima arhiepiskopima i patrijarsima srpskim i postradalima u martovskog pogromu 2004.

- Danas smo se, u ovoj svetoj Stavropigijalnoj lavri srpskih patrijarha, gde počivaju moji sveti prethodnici, arhiepiskopi i patrijarsi srpski, svedoci ne samo postojanja nego i pokrovitelji i stvaraoci najviše evropske kulture kojom smo oplemenili kosovsko-metohijsku zemlju, pomolili za duše naše braće i naših sestara postradalih u martovskom pogromu pre 17 godina - naveo je patrijarh.

Setili smo se, kazao je, i stradanja od pre 40 godina, kada je isto u martu mesecu spaljen konak ovog manastira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)