VUČIĆ NA GODIŠNJICU MARTOVSKOG POGROMA: "Kosovo nije naše breme, nego naš krst - nećemo dozvoliti da se zločin ponovi" (VIDEO)

Novosti online

17. 03. 2021. u 13:02

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas obeležavanju Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji.

ВУЧИЋ НА ГОДИШЊИЦУ МАРТОВСКОГ ПОГРОМА: Косово није наше бреме, него наш крст - нећемо дозволити да се злочин понови (ВИДЕО)

Foto: Instagram

Dan sećanja se obeležava u Narodnom pozorištu, a pored predsednika Aleksandra Vučića prisustvuje i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Program je počeo intonacijom državne himne "Bože pravde", nakon čega su rekapitulirani događaji dva strašna dana iz 2004. godine na koja je svet ćutao.

Himnu Srbije na početku je otpevala operska pevacica Anja Mijatović, a nakon obraćanja predsednika Vučića, usledio je scenski prikaz posvećen pogromu, autorke i rediteljke Ivane Žigon.

- Možda postoji vreme u kom smo nemoćni da sprečimo nepravdu, ali nikada nećemo propustiti da se pobunimo protiv nepravde. Ove reči Elija Vizela, logoraša i nobelovca, obavezuju nas zauvek da protiv zločina ne ćutimo, ko god da ga je i zašto počinio - počeo je svoje obraćanje predsednik Vučić.

On je rekao da su tokom pogroma ubijani i proterivani Srbi, spaljivane crkve, i to sve pred očima međunarodne zajednice.

- Upućeni da reše srpsko pitanje na Kosovu, 60.000 Albanaca je krenulo da proteruje i ubija naš narod. Posle 17. marta Srba ne samo da nije trebalo da bude na Kosovu, nego da ne ostane bilo šta čemu da se vrate. Ognjem i mačem, tako je trebalo da se završi sa Srbima na Kosovu. Zlatibor Trajković, koji je imao šezdeset godina, živ je zapaljen ispred svoje kuće - podsetio je predsednik.

Za masovni zločin, za pogrom, pitanje "zašto" je nepotrebno i ne postoji, podvukao je on. Rekao je da ne može da postoji razlog za obračun sa pripadnicima čitavog jednog naroda, za kažnjavanje zbog imena, vere ili nacije.

- Nema nijednog ''zato'' koje može da opravda nečiju nameru da neki narod zgromi i uništi, što su sve značenja ruske reči pogrom, što sa jasnim razlogom nazivamo ono što se dogodilo našem narodu, i srpskoj kulturnoj i verskoj bastini na današnji dan pre 17 godina - istakao je on.

Vučić je kazao da pogrom prevazilazi sve ostale zločine, jer je on, ne samo čin, već namera, politika, predomišljaj da se neki kraj, neka zemlja, nasilno očisti od pripadnika drugih nacija i vere.

Predsednik je istakao da Srbija 2004. godine nije imala ni snage ni mudrosti, ni da spreči pogrom, niti da na njega adekvatno odgovori.

- Zapamtili smo i naučili svaku lekciju u kojoj smo bili gubitnici, svaku u kojoj smo bili nemi na sopstvene žrtve, svaku u kojoj smo bili spremni da zaboravimo. Srbija danas više nije slaba, niti zemlja gubitnika, ne preti, ali i ne zaboravlja, spremna je na razgovore, ali ne i poniženje. Danas više ništa slično ne može da se desi bez odgovora Srbije. Mi imamo pravo da brinemo o svom narodu i o njegovoj sigurnosti. I Srbija to radi bez zveckanja oružjem. Bez huškanja. Ali to ne znači da ćemo dozvoliti da se 17. mart ponovi - istakao je predsednik, i rekao da ćemo čuvati pravo na život našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

On je naglasio da ne vodimo nikakvu ekspanzionističku politiku, kao i da nemamo aspiracije prema drugim teritorijama. 

- Ne želimo da upravljamo ni sa kim, osim sobom i svojom državom. Jedino tražimo da izvršavamo svoju obavezu, da pamtimo i da ne zaboravljamo. Želimo drugima da se bave sobom i budu uspešni. Srbija, baš kao i svi drugi ima pravo da brine o svom narodu, njegovoj sigurnosti i dobrobiti. Pravo na život je osnovno ljudsko pravo i mi ćemo ga uvek braniti! Imamo obavezu da budemo pobednici bez krvi i rata, najbolji u ekonomiji, zdravstvu, sportu, obrazovanju i svemu ostalom što čini razvoj i napredak. Isto to želimo i drugima, da se bave sobom i da budu uspešni. Pobednici opraštaju i idu dalje, gubitnici se vrte u začaranom krugu. Hoćemo budućnost u kojoj ćemo da pamtimo, ali iz koje nećemo da se vraćamo. Živela Srbija!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (28)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)