TEROR NAD SRBIMA NE PRESTAJE: Opljačkana još jedna svetinja na Kosmetu, lopovi upali u crkvu Svete Nedelje

Novosti online

16. 03. 2021. u 14:44

U SELU Gornja Gušterica, u opštini Gračanica, noćas je obijena je i opljačkana crkva Svete Nedelje. Ovo je peta crkva u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji koja se našla na meti vandala i pljačkaša, što jasno ukazuje da se srpska verska baština kontinuirano ugrožava, a time i narušava mir pravoslavnih vernika, saopštila je Kancelarija za KiM.

ТЕРОР НАД СРБИМА НЕ ПРЕСТАЈЕ: Опљачкана још једна светиња на Космету, лопови упали у цркву Свете Недеље

Foto: Printscreen

Iz crkve je ukraden novac, ulazna vrata su obijena i pričinjena je druga materijalna šteta, a provalu su primetili meštani ovog sela u jutarnjim časovima i o tome obavestili nadležne.

Podseća se da su prethodnog vikenda, u noći uoči Zadušnica, obijeni hramovi Svetog Petra i Pavla u Klokotu i Svete Trojice u Partešu, a pre tri dana crkva Četrdeset Sevastijskih mučenika u selu Drajkovce i hram Svetog Dimitrija u selu Donja Bitinja u opštini Štrpce.

Kako je Kancelarija za Kosovo i Metohiju i ranije upozoravala, indikativno je da se ovakvi slučajevi intenziviraju uoči godišnjice obeležavanja martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, kada je uništeno 35 verskih objekata.

- Nedopustivo je da se u 21. veku na teritoriji Kosova i Metohije, čiji se političari u Prištini i međunarodni predstavnici deklarativno zalažu za evropske vrednosti, versku toleranciju i suživot, na terenu odvijaju najstrašnija kršenja verskih prava i sloboda - ističe se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju apelovala je na sve predstavnike prištinskih privremenih organa i međunarodnih institucija, koji su preuzeli dužnost i obavezu da osiguraju mir i bezbednost srpskog naroda na Kosmetu i zaštite srpsku imovinu i versku baštinu, da hitno reše ove slučajeve i privedu izvršioce pred lice pravde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (1)

sara

16.03.2021. 15:07

Svakog dana pročitamo da je opljačkana neka srpska svetinja na Kosovo, pa postavljam pitanje zašto nemaju obezbeđenje koje će reagovati?!!!. Isto se događa i sa privatnim kućama i zašto vlasnici naoružani, sami ne čuvaju svoje domove!!!!. Ovako sve deluje na izvolte, albanskim kriminalcima i divljacima!!!!!.