OVA POSETA JE ISTORIJSKI KORAK: Kralj Bahreina nije krio zadovoljstvo zbog Vučićevog dolaska

Tanjug

13. 03. 2021. u 10:47

DANAŠNjI razgovori su od istorijskog značaja za odnose Kraljevine Bahrein i Srbije, ocenili su kralj Bahreina Hamad bin Isa al Kalifa i predsednik Srbije Aleksandar Vučić neposrdno po dolasku predsednika Srbije Aleksandra Vučića u poseti toj zemlji.

ОВА ПОСЕТА ЈЕ ИСТОРИЈСКИ КОРАК: Краљ Бахреина није крио задовољство због Вучићевог доласка

Foto: Tanjug/Zoran Mirković

- Mi u Kraljevini Bahrein smatramo da je vaša poseta našoj zemlji važan istorijski korak. Ponosni smo što ste prvi predsednik prijateljske Srbije koji je došao u posetu, koju vidimo kao važan pokazatelj jačine naših veza, zasnovanih na uzajamnom poštovanju - istakao je kralj Bahreina na početku sastanka delegacije dve zemlje.

Istakao je da je poseta predsednika Srbije izvanredna mogućnost za uspostavljanje snažnog okvira za političke konsultacije i nastavak koordinacije u vezi sa regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa.

On je rekao da se unapred raduje realizaciji tih ciljeva "posredstvom Memoranduma o razumevanju ministarstava spoljnih poslova dveju zemalja, i putem radnih mehanizama oko kojih ćemo se dogovoriti", objasnio je on.

Kralj Bahreina je naglasio da to predstavlja i idealnu priliku da se razmotre načini kako da se preduzmu zajednički koraci u oblasti ekonomije i trgovine, turizmu, poljoprivredi i investicija u prirodne resurse.

- To činimo u cilju unapređenja zajedničkih interesa i jačanja položaja naših država na međunarodnom planu, na dobrobit naših dveju zemalja, doprinoseći na taj način prosperitetu i miru u svetu - rekao je on.

Predsednik Vučić rekao je da je Bahrein, iako je zemlja koja je geografski udaljena od Srbije, zemlja koja je bliska našim srcima i koja je pružila nesebičnu i pravovremenu podršku onda kada je to nama bilo potrebno, poslavši značajne količine medicinske pomoći u januaru što nikada nećemo zaboraviti.

- Moja poseta Bahreinu je pokazatelj, nastavka negovanja prijateljskih veza i dobrih odnosa, ali i više od toga – ona otvara brojne mogućnosti za saradnju u cilju napretka i dobrobiti naših dveju zemalja i naših naroda. Posvećeni smo daljem produbljivanju političkih i ekonomskih veza između Srbije i Kraljevine Bahrein - poručio je on.

Predsednik Srbije lično je pozvao kralja Bahreina da poseti Srbiju.

- Uveren sam da ćete kao drag gost naše zemlje iskusiti čuveno i tradicionalno srpsko gostoprimstvo - istakao je on.

Vučić je kazao da će, kada ova teška i sumorna vremena, puna neizvesnosti, izazvana globalnom pandemijom Kovid19 budu iza nas, moći da se pokrenu svi odgovarajući mehanizmi kako bi se ostvarili zajednički ciljevi i istovremeno pružio doprinos opštem napretku i blagostanju.

Predsednika Srbije, u palati Gvadaibija, kralj Bahreina dočekao je zajedno sa princom Salmanom bin Hamadom al Kalifom, koji je i premijer Kraljevine Bahrein, uz počasnu gardu i intoniranje himne dve zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna