POTPREDSEDNICA VLADE U POSETI DRŽAVNOM ARHIVU SRBIJE: Kultura sećanja i istorija države nalazi se i čuva ovoj važnoj ustanovi

Novosti online

12. 03. 2021. u 18:01

POTPREDSEDNICA Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković posetila je danas Državni arhiv Srbije. Tokom posete obišla je Odeljenje za sređivanje i obradu arhivske građe, Čitaonicu, Laboratoriju za konzervaciju i restauraciju, Centar za mikrofilmovanje i Centar za digitalizaciju, gde se upoznala sa načinom rada stručnih službi Arhiva.

ПОТПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ У ПОСЕТИ ДРЖАВНОМ АРХИВУ СРБИЈЕ: Култура сећања и историја државе налази се и чува овој важној установи

Foto: Državni Arhiv Srbije

Ministarka se sa posebnim interesovanjem zadržala u depou Arhiva, gde je tom prilikom videla pojedina značajna dokumenta.

U toku razgovora direktor Arhiva dr Miroslav Perišić je upoznao ministarku kulture sa brojnim problemima sa kojima se Arhiv suočava. Posebno su naglašeni problemi nedostatka smeštajnog prostora za čuvanje arhivske građe i dramatično mali broj zaposlenih, s obzirom na dosadašnje i nove obaveze, predviđene Zakonom o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti. Direktor Perišić je izrazio očekivanje da će se uskoro stvoriti uslovi da arhivi u Srbiji sa lokalnih samouprava pređu pod nadležnost Ministarstva kulture, kao što predviđa novi Zakon.

Foto: Državni Arhiv Srbije

Direktor Arhiva predstavio je rezultate rada i najavio buduće projekte u osnovnoj delatnosti, međunarodnoj saradnji, izdavačkoj i izložbenoj delatnosti. Ministarka kulture i predstavnici Ministarstva upoznati su sa radom na višegodišnjem projektu na evidentiranju, zaštiti, sređivanju, obradi i digitalizaciji arhivske građe srpskog porekla koja se čuva u eparhijama i crkvenim opštinama Srpske pravoslavne crkve van granica Srbije, kao i sa istraživanjima arhivske građe, značajne za istoriju srpskog naroda, koja Državni arhiv Srbije obavlja u stranim arhivima.

Sastanku su prisustvovali Danijela Vanušić, pomoćnica ministrke za kulturno nasleđe i digitalizaciju, Branislav Maričić, šef kabineta potpredsednika Vlade i ministra kulture i informisanja, Danja Mataruga, savetnik za medije, Jelica Reljić arhivski savetnik, pomoćnik direktora za osnovnu delatnost Arhiva i Zlatibor Marković arhivski savetnik, pomoćnik direktora za opšte poslove.

Tokom dvočasovnog boravka u zdanju Državnog arhiva Srbije ministarka kulture je obišla izložbu „Kraljevina Srbija i Kraljevina Italija“, i tom prilikom je u knjizi utisaka zapisala: „Kultura sećanja i istorija države nalazi se i čuva u Arhivu Srbije. Sa velikim poštovanjem provela sam vreme u ovoj važnoj ustanovi kulture.“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna