RAT ZA TRON PREČI OD DOGOVORA: Male šanse da opozicija stane iza jednog dokumenta iako pred vlast iznose gotovo istovetne zahteve

D. M.

18. 02. 2021. u 10:14

РАТ ЗА ТРОН ПРЕЧИ ОД ДОГОВОРА: Мале шансе да опозиција стане иза једног документа иако пред власт износе готово истоветне захтеве

Teško do strategije za dijalog o izborima

IAKO su opozicioni blokovi predvođeni Borisom Tadićem i Draganom Đilasom predstavili platforme za međustranački dijalog u kojima su, manje-više, ispostavljeni isti zahtevi za poboljšanje izbornih uslova, male su šanse da će se ova dva dokumenta - sliti u jedan zajednički.

Sagovornici "Novosti" kažu da različite platforme, a čija je priroda podudarna, najviše govore o tome da odnosi među liderima opozicionih stranaka nisu najsjajniji i da među njima i dalje traje borba za vodeću poziciju na ovom delu političke scene.

Najpre su svoje predloge predstavili SDS, DSS, Nova stranka i još nekoliko stranaka i pokreta, a zatim i Đilasova Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka predvođene Zoranom Lutovcem i Pokret slobodnih građana na čijem je čelu Pavle Grbović. I jedni i drugi, između ostalog, traže osnivanje posebnih tela za kontrolu izbornog procesa i izveštavanje medija, kao i zabranu funkcionerske kampanje. Blok oko Đilasa traži i razdvajanje izbora na različitim nivoima, dok tog zahteva u platformi koju su parafirali SDS, DSS i Nova nema.

Takođe, u dokumentu SSP-DS-PSG zahteva se i moratorijum na ustavne promene, dok se na slobodnim izborima ne izabere novi parlament. To je u delu opozicije dočekano "na nož", uz komentare da "Đilasu valja ovaj saziv parlamenta da formira ministarstvo ili koordinaciono telo za izbore, a nije reprezentativan da bi menjao Ustav". Iz Lige socijaldemokrata Vojvodine poručili su da "duh Koštunice i njegove sabornosti očigledno lebdi nad glavama beogradskih političara".

Za političkog analitičara i profesora Dejana Vuka Stankovića očigledno je da se borba oko liderstva u opoziciji vodi po mnogim pitanjima, ne samo oko platformi:

- Oni sad u odnosu na vlast imaju iste zahteve i to se jasno vidi, a to što nisu zajednički formulisani zahtevi govori da nemaju stav ni o izborima ni o bojkotu i da će, ako budu izašli na izbore, ići u više kolona. Imam utisak da neki od tih lidera ne mogu da izađu iz sopstvene kože, distanca koju imaju u odnosu na druge lidere je takva da samo po nuždi sarađuju, a ne po nekom planu i jasnom opredeljenju.

ODLAGANJE IZBORA - "SMOKVIN LIST"

ZAHTEV dela opozicije, predvođene Narodnom strankom Vuka Jeremića, da se izbori u Kosjeriću, Zaječaru i Preševu, zakazani za 28. mart, odlože za period nakon dijaloga vlasti i opozicije, Dejan Vuk Stanković naziva "smokvinim listom":

- To je alibi za nemoć opozicije da napravi kandidatske liste i okupi pristalice koje bi im dale glas. Ovo mi više liči na pokrivanje objektivnih političkih i organizaciono-kadrovskih slabosti opozicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)