PONOVO ĆE BITI PRITISAK SAMO NA SRBIJU: Vučić za Bild govorio o Kosovu, Bajdenu, Merkelovoj, EU, Kini i Rusiji

Tanjug

16. 02. 2021. u 22:04

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za nemački dnevnik "Bild" izjavio je da je neophodno pronaći kompromisno rešenje za kosovsko pitanje, i da na tome teško radimo, a da će na osnovu onoga što vidi danas, posebno nakon što je na dužnost stupio novi predsednik SAD DŽozef Bajden, ponovo biti pritisak samo na Srbiju.

ПОНОВО ЋЕ БИТИ ПРИТИСАК САМО НА СРБИЈУ: Вучић за Билд говорио о Косову, Бајдену, Меркеловој, ЕУ, Кини и Русији

Foto: D. Milovanović

Vučić je, na konstataciju da Srbija može pristupiti EU samo "zajedno sa susednom državom Kosovo", koju ne priznaje, i pitanje kada će se to promeniti, odgovorio:

- Vi kažete da je to susedna država, mi ne. To je stvar viđenja i uslov EU. Mi to vidimo drugačije. Da, i moramo pronaći kompromis sa Prištinom i teško radimo na tome. Za vas je to nešto što je od 2008. završeno. Ali za nas je to, naravno, nije tako. Za Madrid, Atinu, Nikoziju, Bratislavu to, takođe, nije jasno, oni ne priznaju Prištinu.

Upitan kako može da izgleda taj kompromis, Vučić je rekao da je zabrinut, jer će, po onome što danas vidi, a posebno nakon stupanja na dužnost predsednika SAD DŽozefa Bajdena, ponovo biti vršen pritisak samo na Srbiju.

- Zato sam zabrinut. Ako želimo održati mir, ako želimo da dođe više investitora iz Nemačke, onda su nam potrebna održiva rešenja. Ne verujem u zamrznute konflikte, za razliku od većine ljudi ovde, jer uvek postoji opasnost da jednog dana dođe neko i odmrzne ih - naglasio je predsednik Srbije.

Na ptanje s kim mu je jednostavnije da pregovara - sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, Kine Si Đipingom, ili Francuske Emanuelom Makronom, odnosno nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Vučić je podvukao da sa svima mora razgovarati i da i oni razgovaraju između sebe.

- Zašto možete sa Rusijom da razgovarate o Severnom toku, zašto možete da razgovarate sa Kinom o njihovim fabrikama i firmama? Zašto bi bili vi jedini koji imaju to pravo? - upitao je Vučić.

Foto: Printskrin/Bild

On je tokom intervjua izrazio želju da kaže nešto o kancelarki Merkel, pošto krajem nedelje odlazi iz politike.

- Iskreno, mislim sve najbolje o njoj i želim to i sada da kažem. Ona nas je 2015. spasila, osigurala mir ovde. Nismo uvek istog stava, na primer oko Kosova. Ali, ona ima uvek vremena da nas sasluša i dovoljno poštovanja prema našoj zemlji - rekao je on.

Upitan ko će voditi Evropu posle Merkelove, Vučić je rekao da će, kada je reč o državama, to činiti Nemačka i Francuska, a po pitanju ličnosti, ne zna, kaže, da li će to biti Armin Lašet ili Markus Seder.

- Međutim, Seder i Lašet ne treba da budu uvređeni - ja bih uvek birao Angelu Merkel. Ona nije jednostavna osoba, ali je stvarno veoma volim - rekao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (34)

Slobodan

16.02.2021. 22:31

Koliko god bude pristika bilo mi znamo dobro svoj put. Ovo pokazuje koliko odgovorno vodimo politiku mira i stabilnosti što je veoma važan faktor za ceo Balkan.

Fićo

16.02.2021. 22:33

Što se tiče Amerike smatram da treba da nastavimo da gradimo dobre i prijateljske odnose to je cilj i veliki korak za nas. Što se tiče Nemačke uvek smo imali dobru saradnju i isto treba da nastavimo.

Ivana

16.02.2021. 23:14

Više nijednog trenutka ne sme biti pritisak na našu državu oko razvoja teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše države. Hvala našem predsedniku koji je odlično organizavao sam proces vakcinacije.

Uroš

16.02.2021. 23:21

Захваљујући великим дипломатским активностима Србије и државних институција, сада се све вратило на сто и ништа није готово.