RUSKA BRANA NA IST RIVERU: Koordinacija SAD i EU po pitanju KiM nije dovoljna za konačno rešenje, Moskva insistira na potvrdi SB

D. R. Đ.

11. 02. 2021. u 09:00

IAKO nije za pregovaračkim stolom za kojim Beograd i Priština pokušavaju da dođu do dogovora za kosovsko pitanje, Rusija je u više navrata u proteklom periodu isticala da to rešenje mora da odobri Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, poručujući između redova da bez amina Moskve - razrešenja nema.

РУСКА БРАНА НА ИСТ РИВЕРУ: Координација САД и ЕУ по питању КиМ није довољна за коначно решење, Москва инсистира на потврди СБ

Arhiva

- Stav Rusije je poznat i neće se menjati. Dugoročno trajno rešenje mora da odgovara interesima Beograda i da bude u granicama međunarodnog prava. To je rešenje zasnovano na Rezoluciji SB UN 1244 i ono koje bi Savet bezbednosti mogao da potvrdi - rekao je u sredu ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

I iz Kremlja je, posle telefonskog razgovora dva predsednika, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, pre sedam dana rečeno: Srbija može da računa na rusku podršku u "dobro izbalansiranom rešenju kosovskog problema koje treba da odobri SB UN".

Ove poruke deluju kao da nisu upućene samo srpskoj javnosti i zvaničnicima u Beogradu, već i onima koji misle da će dolaskom Džozefa Bajdena u Belu kuću i njegovom očekivanom koordinacijom sa Evropskom unijom, put ka nametanju "poželjnog" raspleta kosovskog čvora biti otvoren dok se lupi dlanom o dlan, ili o sto.

Profesor Dušan Proroković, stručnjak za geopolitičke odnose i nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, kaže za "Novosti" da su i u Vašingtonu i u Berlinu vrlo svesni ruskog faktora, zbog čega im je i namera da zaobiđu Savet bezbednosti:

- To su ranije pokušavali pristupom da Srbija ne mora da prizna Kosovo, ali da treba da mu omogući ulazak u Ujedinjene nacije. Kako u Savetu bezbednosti sede i Rusija i Kina koje drže do međunarodnog prava, takav scenario ne bi doveo do članstva Kosova u UN. Zbog toga su počeli sa zahtevima da Srbija prizna Kosovo, što vidimo i iz Bajdenove čestitke za Dan državnosti. Međutim, sve i kada bi se desilo da do tog priznavanja dođe, a ne vidim efikasan način na koji bi se vršio pritisak u tom smeru, Moskva ne bi dozvolila ulazak Kosova u UN.

Proroković kaže da je za zapadne zemlje problem da kažu da je Kosovo neuspeo projekat i da zato EU i SAD lažno predstavljaju da se pregovori bliže kraju, dok Albanci simuliraju da će Beograd uskoro da prizna Kosovo, i da u ovom momentu Srbija ima prostora da ponudi rešenja.

Ako se govori o poziciji Rusije, kako napominje naš sagovornik, ona se nije promenila od 2007. godine, iako je bilo širenja dezinformacija da se to događa. Svako rešenje za Kosmet da bi bilo dugoročno, kako ukazuje, mora da ima međunarodnu garanciju i podrazumeva odluku Saveta bezbednosti, što će reći da se bez Rusije pravi račun bez krčmara.

OKVIR JE REZOLUCIJA 1244

POTVRDILI smo našu doslednu poziciju podrške Beogradu u svemu što se tiče pitanja Kosova, Rezolucije 1244 i da sve što se radi treba da se radi u okviru tog dokumenta - rekao je Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije prilikom posete našoj zemlji u decembru.

I pre toga, u junu, Lavrov je poručio da se ruski stav po pitanju Kosova ne menja i da će podržavati sve pokušaje koji mogu da dovedu do uzajamnog rešavanja kosovskog problema, ali na osnovu rezolucije 1244:

- Rešenje treba da bude u skladu sa međunarodnim pravom i da ga odobri SB UN. Složićemo se samo sa onom odlukom koja odgovara Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

VUČIĆ DANAS NA VOJNOJ VEŽBI: Predsednik prisustvuje taktičkoj vežbi „Vihor 2024“ na poligonu „Pešter“