ĐILAS ODUSTAO OD MINISTARSTVA ZA IZBORE: Nastavlja se konfuzija u opoziciji oko nastupa u međustranačkom dijalogu, menjaju se liste zahteva

D. M.

10. 02. 2021. u 10:27

IZ platforme za pregovore u međustranačkom dijalogu koju su predložili Stranka slobode i pravde, Dragana Đilasa, Pokret slobodnih građana, na čijem čelu je Pavle Grbović, i Demokratska stranka predvođena Zoranom Lutovcem izbačeni su zahtevi za osnivanje ministarstva za izbore i "paralelno" uređivanje RTS i RTV.

ЂИЛАС ОДУСТАО ОД МИНИСТАРСТВА ЗА ИЗБОРЕ: Наставља се конфузија у опозицији око наступа у међустраначком дијалогу, мењају се листе захтева

Stranke nemaju isti plan za kampanju

Kako saznajemo, delovi dokumenta sa ovim predlozima, koji inače u javnosti nisu naišli na veliku podršku, preformulisani su i nova verzija platforme uskoro će biti ponuđena i drugim strankama i pokretima da je podrže.

Međutim, kako sada stvari stoje, ni ove korekcije neće dovesti do snažnijeg zbijanje redova u opoziciji, koja će, sve je izvesnije, na dijalog čiji se početak planira za mart ići u više kolona i sa nekoliko platformi.

Tako svoj dokument za pregovore o izbornim uslovima pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta ima i deo opozicije predvođen Socijaldemokratskom strankom Borisa Tadića. SDS, Nova stranka, DSS, Nova Srbija, Zelena stranka, "1 od 5 miliona" i još nekoliko pokreta, između ostalog, daju svoje predloge za objektivno i slobodno medijsko izveštavanje, kontrolu predizbornog i izbornog procesa, sprečavanje funkcionerske kampanje...

Oni traže i razdvajanje izbora na različitim nivoima, kao i osnivanje dva koordinaciona tela do 1. septembra ove godine - za medijsko praćenje izbora i za praćenje izbornog procesa, sastavljeno od predstavnika civilnog sektora i vlasti.

Zasada u opoziciji nema dogovora oko predloga NS Vuka Jeremića da opoziciju na pregovorima predstavlja jedan ili dva pregovarača. U javnosti se pominje da bi to mogli biti bivši predsednik DS Bojan Pajtić i profesor FPN i predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić, ali su pojedine stranke već pokazale neslaganje sa ovakvim izborom.

NEREALAN SCENARIO

BOJAN Klačar, iz CeSid, kaže nam da mu se ne čini najrealnijim scenario po kojem bi sa opozicione strane stola sedeo jedan ili dva predstavnika:

- Male su šanse da se napravi dogovor o zajedničkom pregovaraču i platformi. Verujem da će do početka međustranačkog dijaloga doći do nekog ukrupnjavanja opozicije, to se već i dešava, ali ne i do toga da svi stanu u jednu kolonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)