OČEKUJEMO DA OBEZBEDITE SIGURNO OKRUŽENJE NA KiM: Sastanak ministra Stefanovića sa komandantom KFOR-a generalom Federićijem (FOTO)

Novosti online

26. 01. 2021. u 16:57

ОЧЕКУЈЕМО ДА ОБЕЗБЕДИТЕ СИГУРНО ОКРУЖЕЊЕ НА КиМ: Састанак министра Стефановића са командантом КФОР-а генералом Федерићијем (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa komandantom KFOR-a general-majorom Frankom Federićijem.

Tokom susreta ministar Stefanović se zahvalio komandantu KFOR-a na zaštiti srpskog stanovništva i svetinja na Kosovu i Metohiji, a obe strane su potvrdile svoju posvećenost da se saradnja između Vojske Srbije i KFOR održi na profesionalnom nivou. Stefanović je podsetio i da prema Rezoluciji SB UN 1244, KFOR predstavlja jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji i da se od njega očekuje da obezbedi sigurno okruženje za sve etničke grupe u južnoj srpskoj pokrajini.

Ministar odbrane je ukazao i da se odgovornost za bezbednost na prostoru Kosova i Metohije ne može preneti na druge subjekte i istakao da je transformacija takozvanih kosovskih snaga bezbednosti za Republiku Srbiju apsolutno neprihvatljiva, s obzirom da to predstavlja kršenje Rezolucije SB UN 1244 i Vojnotehničkog sporazuma.

Stefanović je tražio da KFOR održi neophodni nivo operativnih sposobnosti, dodajući da eventualna odluka o smanjivanju snaga treba da zavisi od stalne procene razvoja situacije na političkom i vojnom planu i bezbednosnih indikatora stanja, a ne na osnovu definisanih datuma.

On je istakao i da je neophodno intenzivirati saradnju između Vojske Srbije i KFOR-a u borbi protiv terorizma, podsećajući da na KiM, po izveštajima međunarodnih organizacija, postoje ozbiljni problemi povratnika sa ratišta i radikalizacije, što svakako predstavlja pretnju po međunarodnu bezbednost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)