"VELIKA ALBANIJA" NOVI NIVO PRITISKA: Zapad "vadi iz rukava" još jedan trik kako bi se iznudio "pečat" Beograda na nezavisnost KiM

D. R. Đ.

26. 01. 2021. u 09:46

ВЕЛИКА АЛБАНИЈА НОВИ НИВО ПРИТИСКА: Запад вади из рукава још један трик како би се изнудио печат Београда на независност КиМ

Haradinaj i Rama ne kriju planove

ZASTRAŠIVANJE Srbije realizacijom projekta "velike Albanije" ne samo od političara sa KiM, već i od nekih stranih zemalja, biće prelazak na novi nivo pritisaka na Beograd kako bi priznao lažnu državu, ali malo je verovatno da bi Zapad dozvolio da dođe do takve promene granica u ovom regionu i da se tzv. Kosovo i Albanija zaista ujedine.

Ovako sagovornici "Novosti" komentarišu scenario o kojem je govorio predsednik Aleksandar Vučić, po kom bi se Srbija vrlo brzo, posle izbora za parlament u Prištini, našla pred ucenom da prizna svoju južnu pokrajinu za državu ili bi se u suprotnom obistinila "velika Albanija".

Bivši ambasador u Beču i Berlinu Milovan Božinović kaže za "Novosti" da se deo Evrope koji se zalaže za to da Srbija prizna Kosovo oseća ojačano izborom Bajdena za predsednika SAD i da sada traži nova sredstva pritisaka da se taj cilj postigne:

- Neće oni doći u Beograd i otvoreno izneti svoja uslovljavanja, već će sve umotati u oblik "prijateljskog saveta" kojim bi nam se skrenula pažnja da je "velika Albanija" moguća. Reći će da oni ne mogu da joj se suprotstave, što znači da "neće".

Kako se u vodećim zemljama EU promena granica na Balkanu smatra opasnim fitiljem, pitanje je da li samoj EU odgovara iscrtavanje "velike Albanije", koje ne bi uzdrmalo samo Srbiju, već i druge države u regionu i zbog čega bi, onda, pribegavali takvoj strategiji?

Božinović kaže da EU ne bi dopustila da se nekakva "zajednica" Kosova i Albanije zove "velika Albanija", jer to ne bi bio prst u oko samo Srbiji, ali da nije isključena integracija Prištine i Tirane do te mere, da bi to defakto bila jedna država. Uz to, kako smatra, Beogradu bi se ponudila šargarepa u vidu, recimo, bržeg integrisanja Srbije u EU i zajedničkih projekata.

Dopuštanje realizacije projekta "velike Albanije", prema mišljenju bivšeg ministra spoljnih poslova Vladislava Jovanovića, bilo bi otvaranje Pandorine kutije za zapadne zemlje koje teže rascepkanosti Balkana:

- Ako bi oni otvoreno podržali fuziju "Kosova" i Albanije, onda bi to značio preokret u prilazu Zapadnom Balkanu. Zato mislim da će se idejom "velike Albanije" samo igrati tako da se Srbija uznemiri ili zaplaši, sa namerom da u toj brizi bude nepažljiva prema samoj sebi. Jer, kada bi se to ujedinjenje dozvolilo, usledili bi slični zahtevi iz Republike Srpske, od muslimana iz Crne Gore i Srbije koji bi možda hteli da se ujedine sa muslimanima u BiH i slično. Mislim da Zapad još nije spreman da se Balkan prekomponuje po nacionalnom principu.

TRI PUTA DO KOMPROMISA

MEĐUNARODNA krizna (MK) grupa smatra da postoje tri mogućnosti za postizanje kompromisa između Beograda i Prištine. U njenom izveštaju o nastavku dijaloga navedeno je da se prva opcija zasniva na "nagrađivanju" Srbije, koja bi dobila donatorsku podršku za razvoj i članstvo u EU, kao nagradu za priznavanje nezavisnosti Kosova. Druga varijanta je da Srbija prizna Kosovo u zamenu za stvaranje novih autonomnih zona za kosovske Srbe i Albance u Srbiji, a treća je razmena teritorija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Mišo Peć

26.01.2021. 11:42

Medjunarodna krizna grupa je iznela tri mogućnosti za iznalaženje rešenja izmedju Beograda i Ptrištine i gle čuda u sve tri varijante je nezavisno Kosovo.Konačno kako medjunarodna krizna grupa tako i cela medjunarodna zajednica treba da izadju i sa četvrom varijantom u kojoj će konstatovati da se mora poštovati rezolucija 1244 UN i gde su Kosovo i Metohija južna Srpska pokrajina i da konačno shvate da će to tako i ostati za sva vremena.

Miki Zg

26.01.2021. 17:38

Poruka tima ucjenjivačima :Samo vi Zapadni tzv. moćnici radite svoj kriminalni posao što radite ovih 22 god..Država Srbija ,Srbi imaju odgovor i za tri sata će biti na svojim prirodnim granicama ,licemjerna tzv. gospodo .Niste ništa uradili po pitanju povratka 200 000 ljudi na svoja ognjišta i po pitanju povratka imovine istih nevoljnika ,a parkirali ste u Srbiji 8500-10000 migranata ( izjava Cucića prije 5 dana ) !

Topalovic Joca

26.01.2021. 20:47

A shto mi ne rastrubimo glasno da istog casa kada bilo ko objavi da priprema referendum od ujedinjenju Kosova i Albanije, da cemo objaviti referendum o ujedinjenju sa Srpskom? Valjda nismo toliko bespomocni