PRETI MU DOŽIVOTNA ROBIJA: Tužilaštvo u Hagu protiv puštanja iz pritvora Kadrija Veseljija

Srna

19. 01. 2021. u 19:36

ПРЕТИ МУ ДОЖИВОТНА РОБИЈА: Тужилаштво у Хагу против пуштања из притвора Кадрија Весељија

Foto: Tanjug/AP Photo

SPECIJALIZOVANO tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa terorističke OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, jer postoji rizik od bekstva, budući da bi mogao biti osuđen na doživotni zatvor.

- Veselji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u 40 pritvorskih jedinica, uključujući ubistva i mučenje. Za zločine podnete u optužnici protiv Veseljija postoji moguća kazna doživotnog zatvora - navodi se, između ostalog, u odgovoru Tužilaštva dostavljenom Specijalnom sudu.

Kako se ističe, ova perspektiva stvara stalni rizik od bekstva, koji se može povećati nakon što Veselji bude saznao celu listu dokaza protiv njega.

Odgovor Tužilaštva je dostavljen 15. januara, nakon što je privremeno oslobađanje Veseljija zatražio njegov advokat Ben Emerson.

Glavni tužilac i njegov tim posebnu važnost pridaju tome što je Veselji "jedan od najiskusnijih obaveštajnih oficira na Kosovu, bivši šef obaveštajnih službi OVK i kosovske obaveštajne službe /ŠIK/".

- Kada se ovo kombinuje sa njegovim statusom javne ličnosti, van je rasprave da Veselji ima tehničko znanje i mrežu da izbegne pravdu - naveo je glavni tužilac DŽek Smit u odgovoru Specijalnom sudu.

Tužilaštvo tvrdi da će Veselji ometati vođenje krivičnog postupka, uključujući uticaj na svjedoke, žrtve ili saučesnike, prenosi RTS.

Četvorica članova Glavnog štaba terorističke OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi optuženi su po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Sva četvorica nalaze se na jednoj optužnici. Na teret im je stavljen niz ratnih zločina među kojima i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca katolika, političkih protivnika i protivnika terorističke OVK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)