POSLANICI ZASAD OSTAJU NA RTS: Ideja o pokretanju posebnog parlamentarnog kanala ponovo oživljena, ali realizacija na dugom štapu

S. S. R.

30. 12. 2020. u 10:19

IDEJU staru skoro deceniju - da parlament dobije televizijski kanal, u etar je ponovo vratila ministarka kulture Maja Gojković predlogom da poslanici imaju samo svoj "ekran".

ПОСЛАНИЦИ ЗАСАД ОСТАЈУ НА РТС: Идеја о покретању посебног парламентарног канала поново оживљена, али реализација на дугом штапу

Skupština Srbije

Tako bi, kako je rekla, bili zadovoljni i poslanici i gledaoci koji žele da gledaju zasedanja u plenumu i sednice odbora bez prekida. Zbog odbojkaške utakmice, RTS 2 je nedavno privremeno zaustavio uživo prenos zasedanja, što je izazvalo negodovanje kod dela poslanika. Kako sada stvari stoje, parlamentarni kanal će sačekati bar još neko vreme.

Šef poslaničke grupe socijalista Đorđe Milićević kaže, za "Novosti", da treba dobro razmotriti ideju koja se provlači već dugo.

- Treba videti koliko to košta i da li je ekonomski, ali i tehnički izvodljivo. To svakako mora biti kanal koji je vidljiv u svakom delu Srbije. Dobar primer je Duma. Oni imaju svoj program koji prenosi zasedanja u plenumu i sednice odbora, a kada ih nema onda poslanici gostuju u raznim emisijama - objašnjava Milićević.

Baš dok je Gojkovićeva bila na čelu parlamenta, RTS je od Regulatornog tela za elektronske medije tražio da im omoguće uslove za selidbu prenosa zasedanja parlamenta sa drugog na treći kanal. Ovaj predlog nije zaživeo, a predsednica Skupštine je tada rekla da je to što nije obaveštena o namerama javnog servisa "nepoštovanje parlamenta". Za vreme njenog mandata nije više bilo govora o nekom drugom modelu praćenja rada parlamenta.

Ugovor o prenosu skupštinskih zasedanja između parlamenta i Radio-televizije Srbije potpisan je 4. jula 2011. Parafe su stavili tadašnji direktor RTS Aleksandar Tijanić i Veljko Odalović, generalni sekretar Skupštine, koji je i sada na toj funkciji. Prema ugovoru, parlament za TV prenose iz svog budžeta godišnje plaća 80 miliona dinara.

Više puta je pominjan i poseban kanal, ali za to nije bilo novca. U slučaju da se to ostvari, kanal bi morao da bude vidljiv na celoj teritoriji Srbije, a ne samo na "kablu".

Radio-televizija Srbije direktno prenosi sednice Narodne skupštine na osnovu preporuke Saveta Republičke radiodifuzne agencije iz 2007. godine da "radi opšteg interesa u oblasti javnog servisa, obavlja prenose svih sednica u terminima definisanim Poslovnikom o radu parlamenta". Sednice parlamenta i odbora mogu se direktno pratiti i preko sajta Skupštine, kao i preko aplikacije.

U HRVATSKOJ SE BIRAJU TEME

U ZEMLjAMA regiona i Evrope različiti su modeli prenosa skupštinskih zasedanja. Na primer, u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini na televiziji se uživo emituju sednice sa "bitnijim" tačkama dnevnog reda. Mađari, na primer, imaju parlamentarni kanal.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!