NOVOGODIŠNJA KONFERENCIJA PREDSEDNIKA VUČIĆA: Imamo tri cilja u 2021. godini, naši planovi su ambiciozni (VIDEO/FOTO)

Novosti online

28. 12. 2020. u 12:51

NA DANAŠNjOJ novogodišnjoj konferenciji predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je izneo planove za 2021, sumirao godinu za nama i govorio o uspesima naše zemlje.

НОВОГОДИШЊА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Имамо три циља у 2021. години, наши планови су амбициозни (ВИДЕО/ФОТО)

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Konferencija je počela u 13.00 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

TRI GLAVNA CILjA SRBIJE U 2021. GODINI

Predsednik je na početku izlaganja istakao da će govoriti o planovima i programu za 2021. godinu, a nešto kraće je zatim napravio rezime svega što je postignuto u 2020. godini.

- Naš prioritetni interes u narednoj godini je da sačuvamo mir i stabilnost u regionu i našoj zemlji, ali i naše vitalne interese - rekao je predsednik Vučić, i istakao da ostvarenje tog zadatka neće biti jednostavno zbog izmenjenih okolnosti u svetu.

- Kada govorimo o tome šta je drugi najvažniji cilj - to je naravno zdravlje građana, pobeda nad koronom i nastavak rada na unapređenju našeg zdravstvenog sistema.

Predsednik je naveo da je treći cilj dalje poboljšanje životnog standarda, kako kroz podizanje plata, penzija, tako i kroz ulaganja u čistiji vazduh, bolje puteve, pruge i izgradnju mreže gasovoda.

- Jačanju jedne države doprinosi i snaženje vojske i policije. Naši planovi su ambiciozni i veliki, bez obzira na težinu trenutne situacije - istakao je predsednik.

EKONOMSKI NAPREDAK I POVEĆANjE PLATA

Predsednik je rekao da očekuje da sledeću, 2021. godinu, završimo sa stopom rasta od 6 odsto, a da u isto vreme nivo javnog duga održimo na 60 odsto.

- Ne smemo da ostavljamo našoj deci dugove i opterećenja, već moramo da domaćinski poslujemo - rekao je Vučić, i dodao da se očekuje da deficit budžeta iznosi tri odsto tokom 2021. godine.

On je istakao da je cilj da do kraja godine prosečne plate budu 560-570 evra, dok bi to u Beogradu bilo oko 700 evra. Vučić podseća da će plate zdravstvenih radnika biti od 1. januara povećane za pet odsto, za druge u javnom sektoru 3,5 odsto i od 1. aprila još 1,5 odsto, dok će desetari, razvodnici i podoficiri Vojske Srbije dobiti povećanje za dodatnih 10 odsto.

Predsednik je na primeru medicinskih sestara ilustrovao koliko su već porasle plate, i istakao je da je u prethodnoj deceniji plata medicinskih tehničara porasla za čak 63.4 odsto.

- Što se penzija tiče, ide povećanje od 1. januara za 5,9 odsto i cilj je da pre kraja godine budu oko 270 evra, a težićemo i da nastavimo da povećavamo davanja za najstarije - rekao je predsednik.

Napomenuo je da će minimalac biti povećane na više od 32.126 dinara, to jest sa za 6,6 odsto.

Istakao je da će morati više da se radi na razvoju preduzetničkog duha u Srbji zajedno sa međunarodnim finansijskim institucijama, ali i sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Očekujem sklapanje novog aranžmana sa MMF-om, kao i da se Srbiji do kraja 2021. ili do početka 2022. godine podigne kreditni rejting na "investicioni", čime bi se izjednačili po rejtingu sa najrazvijenijim zemljama EU - rekao je predsednik, i dodao:

- Srbija je u ovoj 2020. godini zemlja sa najvećim rastom u Evropi. I u najgoroj varijanti, da iznosi -1 odsto, to je najbolji rezultat u Evropi. Ponosan sam što sam predsednik zemlje sa takvim rezultatima - rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija ostaje na putu evropskih integracija, ali i da će brižljivo čuvati prijateljstvo sa Rusijom i Kinom.

- Znam da nam nije lako, ali moraćemo da gradimo i prijateljstva sa SAD. Nastavljamo sa pobedničkom politikom, u kojoj je Srbija na prvom mestu, politikom zbog koje će Srbija i u naredne dve godine biti u prve tri zemlje u Evropi po stopi rasta.

On je istakao da je važno da se završe reforme javnih preduzeća, koje negde nisu ni počele, i da će poseban naglasak biti na ulaganjima u poljoprivredu.

NOVE BOLNICE I VAKCINACIJA

Vučić je podsetio da su otvorene dve nove kovid bolnice, i da se nastavlja sa obnavljanjem i gradnjom zdravstvenih objekata u celoj Srbiji, a kao primere je istakao radove na izgradnji novog krila Infektivne klinike i Kliničkog centra Vojvodine.

- Počinjemo sa obnovom opštih bolnica u Leskovcu, Loznici, Gornjem Milanovcu, Vranju, Aranđelovcu, Prokuplju, Smederevskoj Palanci, Pirotu, Kikindi i Vrbasu i najveći deo biće završen sledeće godine - kazao je Vučić i dodao da je reč o ulaganju vrednom više stotina miliona evra.

Vučić ističe da će u avgustu 2021. biti završena prva faza KC Srbije i da će posle toga uslediti druga faza i da će sve kompletno biti završeno za oko godinu i po dana.

- Za dva dana postavljamo i kamen temeljac u Novom Sadu za KC Vojvodine - dodao je Vučić.

Foto: Novosti

- I imunizaciju ćemo izvesti najbolje moguće, imamo sve kapacitete. Očekujemo oko 76 ili 77 hiljada "Fajzerovih" vakcina u januaru, i stizaće na svakih nedelju dana. To će biti dovoljno za stanovnike staračkih domova, a očekujem da do kraja januara imunizujemo i radnike kovid centara i bolnica - rekao je predsednik, i rekao da očekuje da prve količine ruske vakcine stignu u Srbiju pre kraja godine.

- Mi pregovaramo i sa nekim zapadnim proizvođačima, ali i sa Kinezima, i nadam se da će oni uskoro registrovati svoje vakcine, da bismo mogli da ih kupimo na tržištu.

Predsednik je rekao da smo ubedljivo prvi u regionu po broju hospitalizovanih na 100.000 stanovnika, i da baš zato imamo malu smrtnost.

- Ponosan sam na činjenicu da nam nisu nedostajali respiratori i lekovi. Sve što je bilo potrebno smo pronašli i kupovali. Uveren sam da ćemo i u narednom periodu što se vakcina tiče nastaviti isto tako. Niko sa Zapadnog Balkana još uvek nema vakcine, a mi imamo. Drugi će ih imati tek u januaru.

PUTEVI I INFRASTRUKTURA

Kada je reč o infrastrukturnim radovima, predsednik je rekao da se trenutno grade četiri auto-puta i da će deonica Miloša Velikog od Preljine do Požege biti završena 2021. godine.

- Gradi se i Ruma-Šabac-Loznica, zatim deonica Lajkovac-Valjevo, zatim se nastavljaju radovi na igradnji Moravskog koridora, to jest autoputa od Pojata do Preljine - kaže Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Nadam se da ćemo sledeće godine završiti i brzu prugu Beograd-Novi Sad i da ćemo moći da se vozimo već u februaru ili početkom marta 2022. godine tom prugom, jer je potrebno još oko dva meseca zbog testova posle završetka radova, i da ćemo moći da idemo prugom za brzinu vozova od 200 km na sat - rekao je predsednik.

On je podsetio i da se radi na projektnoj dokumentaciji za obnovu barske pruge Valjevo-Vrbnica na granici sa Crnom Gorom, i dodaje da će u 2021. biti potpisan ugovor za gradnju autoputa od Požege do Duge Poljane, kao i da bi u narednim danima trebalo da bude završen projekat za autoput od Požarevca do Donjeg Milanovca.

Vučić je naveo da završavamo izgradnju Balkanskog toka, i da će biti izgrađene sekundarne mreže gasovoda do Vranja i Valjeva, iako su investitori bežali od toga.

- Takođe, biće nastavljeni projekti odsumporavanja u TENT A i B u Obrenovcu, a takođe ćemo graditi kanalizacionu mrežu u velikom broju opština i gradova. Samo u Kragujevcu treba da se izgradi 650 km kanalizacije, dok će u Nišu to biti 525 km.

OBRAZOVANjE, SPORT, KULTURA i TURIZAM

Predsednik je naveo da se nastavlja rad na dualnom obrazovanju, i istakao važnost tog projekta, ali i digitalizacije.

- U naredne 2 godine biće izgrađena 24 vrtića samo u Beogradu. Ulagaće se i u više obrazovanje, posebno u Medicinski i Stomatološki fakultet, ali i tehničke fakultete - istakao je Vučić.

Kada je reč o sportu, Vučić je ocenio da je Srbija u toj oblasti do sada uvek bila dominatna, a da bi zadržala taj status najavio je i dodatna ulaganja u rukomet, vaterpolo, odbojku i fudbal.

- Veoma je važno da u sportu nastavimo da ulažemo u manje sportove, a da nastavimo dominaciju u velikim sportovima. Do sada nismo imali sjajne rezultate u fudbalu i rukometu, i moraćemo još mnogo više da ulažemo u sport - rekao je Vučić.

Govoreći o turizmu, predsednik je istakao da će se naredne godine raditi na razvoju Podunavlja, od Apatina do Kladova, da će se razvijati Ovčarsko-kablarska klisura, kao i naši planinski centri.

- U oblasti kulture i informisanja, za sledeću godinu je važna implementacija medijske strategije, završetak rekonstrukcije Narodnog pozorišta u Subotici - rekao je Vučić, i najavio je ulaganja u muzeje, a posebno je istakao premeštanje Muzeja istorije u zgradu železničke stanice.

ODGOVORI NA PITANjA NOVINARA

Predsednik Vučić je potom odgovarao na pitanja novinara, i reagovao je na napade Meljize Haradinaj Stuble, ministarke spoljnih poslova tzv. Kosova, koja je optužila Srbiju da ne poštuje Briselski sporazum zbog najavljene vakcinacije na KiM.

- Da ne bi više odgovarao na gluposti. Pokažite mi tu tačku Briselskog sporazuma na koju se ona poziva. Naravno da ništa nismo prekršili, i da nikome normalnom ne može da padne na pamet da upadne i oduzme lekove. Oni su najavljivali da će da upadnu u centar u Leposaviću i otmu lekove, pa su se naši ljudi premestili tokom noći. Vidite čime se mi bavimo. Ispunili smo sve što su od nas tražili po Briselskom sporazumu, a oni nisu ništa - rekao je predsednik.

Vučić je na pitanje kako je zadovoljan radom Vlade rekao da je vlada u teškim uslovima ostvarila dobre rezultate, iako uvek može bolje.

- Sa nekim ministrima, njihovim radom i angažmanom sam zadovoljniji. Negde mi se čini da postoji nedostatak energije. Vidim da ja imam manjak energije u odnosu na neke i zbog toga sam srećan - objasnio je on.

- Mnogo toga su pripremili za Skupštinu, mnogo toga uspeli da sprovedu i urade - dodao je on, i rekao da je posebno zahvalan premijerki Ani Brnabić sa kojom deli rad oko međunarodnih pitanja.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik je potom otkrio koje su tri najbolje stvari u prethodnoj godini po njegovom mišljenju, kao i šta mu je najteže palo.

- Srećan sam zbog izgradnje novih bolnica, od Batajnice i Kruševca, mnogo sam srećan i isplatilo se to. Drugo mesto je gradnja deonice Preljina-Požega i pruge Beograd-Novi Sad. I treće, napredak radova u Beogradu na vodi, kao i početak izgradnje metroa. Iznad svega, ponosan sam na činjenicu da je Srbija prva po stopi rasta, što je ogroman rezultat - rekao je predsednik, a potom rekao da su tri najgore stvari prethodne godine - korona, korona i korona.

- Korona virus, zato što smo izgubili mnogo dobrih ljudi. Korona, zato što bi naš ekonomski rezultat bio još bolji da nije epidemije. Korona, zato što smo uništili normalan život i našim starima i mladima. Starima što smo ih vezali za kuću, a mladima što nisu imali slobodan i normalan život - rekao je Vučić.

PREDSEDNIK O DIJALOGU SA OPOZICIJOM

Vučić je na pitanje o dijalogu sa opozicijom rekao da je on predsednik i da se bavi bitnijim pitanjima, kao i da nema smisla da razgovara sa nekim ko ga poredi sa Hitlerom. On je potom obelodanio rezultate istraživanja javnog mnjenja koje mu je dostavljeno.

- Imate ove televizije na kojima se opozicijom nikada neće nazvati Šešelj ili Miloš Jovanović, nego samo jedan deo opozicije, neke stranke koje sve zajedno imaju 5 do 6 odsto. Bolje i da ne čitam koliko procenata imaju, svi zajedno - rekao je Vučić.

Vučić kaže da njegovi protivnici nemaju nikakav plan osim navijanja za propast Srbije.

- Napisali negde danas korona neće srušiti Vučića. Na početku pandemije su pisali da me ništa brže neće oboriti od korone. Navijaju za propast Srbije. Navijaju da se potopi bolnica u Batajnici. To im je sav program - rekao je Vučić.

- Za razliku od njih, ja navijam za Srbiju i nastaviću da se borim za nju. Oni navijaju za koronu, a ne za lekare. Kao da ne vide šta se dešava u drugim zemljama, i vi slušate kako drže lekcije i predavanje Srbiji. A gde su ti hektari moga brata, gde su ti pozivi od Koluvije. A ja vam kažem, u narednom periodu možda saznate ko je zaista pričao sa Koluvijom. 

Predsednik je na pitanje novinara o tome kada će stiti nove pošiljke "Fajzerovih" vakcina odgovorio da će stići 4, 11, 18. i 25. januara.

- Pregovaraćemo i sa "Modernom", "Džonsonom i Džonsonom", ali i sa "Sinovakom". Nadamo se da će nam Oliver Varhelji pomoći i da preko "Kovaks" programa dobijemo vakcine od EU.

VUČIĆ O ODNOSIMA SA CRNOM GOROM

Predsednik je potom rekao da se zalaže za što bolje odnose sa Crnom Gorom, ali da uvek moramo da vodimo računa o našim državnim interesima.

Foto: Novosti

- Mi se ne mešamo u pitanja drugih zemalja, ne mešamo se u rad njihove vlade. Ono što se tiče nas je njihov odnos prema nama. Očekivali smo da će da promene odluku o proterivanju ambasadora Božovića. Mnogi su očekivali da oni promene i stav prema Kosovu, ja iskrena da budem nisam to očekivao. Mi ćemo graditi bratske odnose sa svima u Crnoj Gori i sa svakom vladom u toj zemlji, naravno, poštujući naše interese. Nagledah se ja u regionu i u Srbiji mnogih junaka sa pričama o Kosovu, a na kraju od svih njih ostao sam samo ja koji ne priznajem nezavisnost Kosova - rekao je Vučić.

PREDSEDNIK O BORBI SA KRIMINALOM

On je zatim pričao i o korupciji i kriminalu, i rekao da se nastavlja borba sa svim kriminalnim strukturama u našoj zemlji, i da će se još više pojačati.

Predsednik je rekao da je ponosan na činjenicu da ne postoje monopoli i karteli između vlasti i pojedinih firmi radi ličnog bogaćenja, kao što je bilo u delu medija čiji su vlasnici oni koji su u tim kartelima ranije ucestvovali.

- Prosto, ne postoji sada niko da znam da se bogatio ni za 500, ni za 600 ni za 100 miliona evra, kao nekada - istakao je predsednik.

Vučić je dodao da nije lako očistiti sve od tog kukolja, ali će država mnoge da "pocisti i poseče".

SAUČEŠĆE ZA POKOJNOG HEROJA

Vučić je govorio i o preminulom pilotu Svetislavu Vraniću, koji je među prvima dostavljao pomoć našoj zemlji iz Kine.

- Ja sam porodici pokojnog pilota uputio reči saučešća. To je bio divan čovek, ljudska veličina. Toliko nam je to teško palo da nisam u stanju da vam kažem. Kako sam saznao on je bolovao od korone, a potom je došlo do komplikacija zbog tromboze. Bio je jedan divan čovek, među najboljim pilotima našeg vazduhoplovstva, i to je veliki gubitak - rekao je predsednik, pa dodao:

- Njemu i njegovoj porodici će zauvek ostati to što je on bio taj koji je u Srbiju doneo pomoć koja nam je bila od ogromnog značaja u trenutku kada smo pomoć željno očekivali i kad je malo odakle dolazila - rekao je Vučić.

Predsednik je pojasnio da on veruje u vakcinu i da je vakcina spasila svet, ali da se još uvek ne zna koju će vakcinu primiti.

- To zavisi od toga kako će biti odobravane od strane ALIMS-a. Možda ću primiti kinesku, možda "Moderninu", možda "Džonson i Džonson".

Vučić je na kraju svim građanima čestitao Novu godinu svima, i zahvalio se zdravstvenim radnicima na svemu što su radili ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju