PONOVO TRAŽE DA PRECRTAMO KINU I RUSIJU: Ne popuštaju pritisci iz Vašingtona da Beograd okrene leđa proverenim saveznicima

D. R. Đ. - S. S. R.

24. 12. 2020. u 09:00

DA će do Srbije preko Atlantika nastaviti da duvaju vetrovi sa ciljem da poljuljaju odnose koje Beograd gradi sa Moskvom i Pekingom, potvrdio je u sredu Filip Riker, šef Biroa za Evropu i Evroaziju u Stejt dipartmentu.

ПОНОВО ТРАЖЕ ДА ПРЕЦРТАМО КИНУ И РУСИЈУ: Не попуштају притисци из Вашингтона да Београд окрене леђа провереним савезницима

Filip Riker / Foto EPA

Uz ogradu da ne može da spekuliše šta će da uradi Bajdenova administracija i uz poruku da je američka posvećenost Zapadnom Balkanu i partnerstvu sa Srbijom dosledna iz jedne u drugu administraciju, Riker je ogoljeno saopštio:

- Mi nastavljamo da odvraćamo ruski i kineski uticaj u Srbiji, a to uključuje i stalno podsećanje srpskog rukovodstva da nijedan od tih odnosa ne pomažu dostizanju strateškog cilja Srbije za ulazak u Evropsku uniju, već zapravo utiču suprotno.

Rusija, kako je dodao, u Srbiji koristi kampanju dezinformacija kako bi odvratila javnost od simpatija koje gaji prema zapadnim idealima i ciljevima, a potkopava i demokratske institucije. Kina, s druge strane, naveo je on, koristi investicije, koje najčešće nisu transparentne, niti su projekti kvalitetni, kako bi "potkovala" svoj put u Srbiju.

Otkako je EU preuzela posredništvo u dijalogu Beograda i Prištine, taj proces se odvija pod budnim okom ovog američkog diplomate. Sa predsednikom Aleksandrom Vučićem Riker se sastajao u više navrata - u okviru Minhenske bezbednosne konferencije u februaru, prošle godine na margini zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku... Srpskim političarima je poznat još s kraja devedesetih, kada je bio portparol Kristofera Hila, američkog specijalnog izaslanika za Kosovo, a u Stejt departmentu je radio i za vreme državnih sekretara Medlin Olbrajt, Kolina Pauela i Hilari Klinton.

O najnovijim ocenama Rikera, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić kaže za "Novosti" da su - paušalne:

- I u tim zemljama koje on pominje priča se da je uticaj SAD maligan. A, mi smo u takvoj poziciji da moramo da živimo pod uticajem svih.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da su Rikerovi stavovi cinični i da je reč o kontinuitetu antisrpske politike:

- Valjda je osnovni interes svake države odbrana teritorijalnog integriteta, a tu Srbiji pomažu Kina i Rusija, dok zapadne sile rade na otcepljenju dela naše teritorije. Kada Riker kaže da će SAD podsećati srpsko rukovodstvo da odnosi sa Rusijom i Kinom ne pomažu dostizanju cilja da se uđe u EU, to zvuči i kao ucena i kao pretnja. Iz toga proizlazi da je cena ulaska u EU odricanje od Kosova, jer bi se to desilo ako bismo se odrekli saradnje sa te dve zemlje.

Anđelkoviću cinično deluje i kako Riker govori o kineskim projektima, jer, navodi da su upravo SAD doprenele najvećem kineskom projektu u Srbiji pošto je njihova firma prodala kineskom "Ziđinu" nalazište "Čukaru peki" kod Bora za stotine miliona dolara.

Inače, Rikeru je Američki savet Albanaca dodelio nagradu "Ruka nade" za njegov "vitalni doprinos albanskim pitanjima i stabilnosti Balkana".

HARADINAJ: SRBIJA SE NAORUŽAVA

U DILEMI da li da ostane pri samokandidaturi za predsednika privremenih prištinskih institucija ili da trči za pozicijom premijera, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je prozvao Srbiju jer se "naoružava".

- Dok vlasti u Prištini pričaju ko ima lepšu kuću i uzimaju špijune po lepoti, Srbija se naoružava - naveo je Haradinaj, ističući da bezbednost mora da bude na prvom mestu.

Haradinaj je i ranije imao pik na opremanje Vojske Srbije, kritikujući posebno nabavku naoružanja od Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!