MERKELOVA PORUČILA VUČIĆU: Ekonomija je jaka veza između naše dve zemlje (FOTO)

Tanjug

03. 12. 2020. u 17:44

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel danas je u razgovoru putem video linka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pozdravila napredak Srbije na polju ekonomije, kao i napore na evropskom putu i naglasila da su dijalog sa Prištinom i vladavina prava od ključnog značaja.

МЕРКЕЛОВА ПОРУЧИЛА ВУЧИЋУ: Економија је јака веза између наше две земље (ФОТО)

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Merkel i Vučić su se, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine saglasili da je razgovor neophodan, kao i da je očuvanje mira od ključnog značaja za obe strane, saopštila je Služba za saradnju sa medijima.

Predsednik Vučić je izjavio da će preduzeti sve neophodne korake u cilju uspešnog nastavka ovog dijaloga, kako bi se ostvarila konstruktivna i otvorena atmosfera za pregovore.

Kancelarka je pozdravila spremnost Srbije za dalji rad na očuvanju stabilnosti regiona i ponovila da će Nemačka ostati pouzdan partner Srbije na putu reformi i evrointegracija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemačka kancelarka Angela Merkel u su u razgovoru izrazili zadovoljstvo stalnim napretkom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Nemačke.

- Ekonomija je jaka veza između naše dve zemlje - istakla je nemačka kancelarka.

Predsednik Vučić je ponovio da nemačke kompanije koje posluju u našoj zemlji zapošljavaju više od 67 000 radnika i da značajno doprinose ekonomskom razvoju Srbije, kao i ugledu naše zemlje kao dobrog mesta za investicije.

- Zahvalni smo na podršci Nemačke srpskoj ekonomiji. Nemačka je naš najveći trgovinski partner čak i u vreme globalne krize izazvane pandemijom virusa korona. Sve je veći interes nemačkih kompanija za investiranje u našoj zemlji, a sa ponosom ističem i činjenicu da će Srbija imati najveći rast u Evropi ove godine, uprkos svim tekućim izazovima - istakao je predsednik Vučić.

Predsednik je kancelarki Merkel zahvalio i na kontinuiranoj podršci Nemačke evrointegracijama Srbije, posebno imajući u vidu nemačko predsedavanje EU.

On je istakao da su na evropskom putu Srbije reforme u oblasti vladavine prava od suštinskog značaja, te je naglasio da je saradnja sa Nemačkom i institucijama EU dobar put za nastavak unapređenja ove oblasti.

Predsednik je takođe istakao i potrebu za postojanjem jasnog plana za proširenje EU i vremenskog okvira za članstvo, jer je proces evropskih integracija Zapadnog Balkana od značaja za mir i stabilnost u regionu.

Vučić i Merkel su frazgovarali i o izazovovima pandemijske krize i planovima za suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19, uz poseban akcenat na mere ublažavanja ekonomskih posledica pandemije.

Vučić i Merkel razmotrili su u telefonskom razgovoru brojna pitanja i izazove koje je nametnula globalna kriza izazvana pandemijom zarazne bolesti KOVID-19.

Predsednik Vučić je informisao kancelarku Merkel o paketima mera koje je Srbija donela u cilju ublažavanja ekonomskih posledica, ali i o svim zdravstvenim, epidemiološkim i drugim naporima koje je država Srbija uložila u suzbijanju ove bolesti i saniranju posledica po zdravlje stanovništva.

Sagovornici su razmenili mišljenja i stavove u pogledu vakcina, kao i o dodatnim merama i daljim planovima za očuvanje zdravlja ljudi, ali i privrede.

Sagovornici su takođe razmotrili i situaciju u regionu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024