NOVI PRITISAK NA SRBE NA KOSMETU: Podneta krivična prijava protiv predsednika opštine Gračanica zbog izjave o sramnom bilbordu OVK

D.Z.

01. 12. 2020. u 22:13

GRANIT Gaši, zamenik predsednika Skupštine opštine Gračanica, podneo je danas krivičnu prijavu protiv predsednika ove opštine Srđana Popovića zbog njegovih izjava o bilbordu "Sloboda ima ime – OVK", postavljenom u selu Kišnica nadomak Gračanice.

НОВИ ПРИТИСАК НА СРБЕ НА КОСМЕТУ: Поднета кривична пријава против председника општине Грачаница због изјаве о срамном билборду ОВК

Foto: Printskrin

Naime, u prijavi se navode spornim Popovićeve izjave da je postavljanje bilborda na ulazu u Gračanicu izazvalo uznemirenje meštana odnosno da predstavlja provokaciju i pretnju po stabilnost situacije. Zapravo, Popović je, prema mišljenju Gašija, počinio krivično delo "zloupotrebu službenog položaja ili službenog ovlašćenja" i "posticanje razdora i netrpeljivosti".

Srpska lista zahteva hitnu reakciju međunarodnih predstavnika i jasno i glasno određenje kada je u pitanju uvođenje verbalnog delikta.

- Posebno je iritantno da stotine izjava mržnje i uvreda na račun srpskog naroda od strane političkih predstavnika Albanaca, nikada nisu procesuirane niti su oni koji su ih izrekli pozvani na odgovornost. Politika dvostrukih aršina na štetu srpskog naroda je apsolutno neprihvatljiva i sramna-ističu iz SL.

- Ko se usudio da postavi takvu provokaciju na ulazu u jednu od najvećih srpskih opština? To treba istražiti. Posebno zabrinjava činjenica da je ploča postavljena samo nekoliko desetina metara od domova nekih srpskih porodica koje su ostale u rudarskom naselju Kišnica. I bez ovog događaja izloženi su stalnom strahu za svoju sigurnost" citat je izjave Srđana Popovića koji je Gaši naveo u prijavi a koji su preneli elektronski mediji na Kosovu i Metohiji. Inače, pomenuti bilbord "Sloboda ima ime – OVK", postavljen je na prilazu Gračanici idući iz pravca Gnjilana na nekoliko stotina metara od srpskih kuća u selu Kišnica par dana nakon odvođenja u Hag četvorice vođa bivše OVK, optuženih za ratni zločin. Odmah posle postavljanja bilborda usledili su napadi na porodicu Trajković čija se kuća nalazi nadomak puta zbog čega je predsedbik Popović dao izjavu medijima da je postavljanje bilborda bilo povod za ove napade. Reagujući na pomenute prijave, Srpska lista je navela da se na “tlu Evrope, u 21. veku pred očima evropske i svetske javnosti, ali i sijaset međunarodnih organizacija na Kosovu i Metohiji, srpskom narodu se uvode anticivilizacijske zabrane i krši pravo na slobodu govora”.

- Nakon sramnog i neosnovanog postupka i presude protiv člana predsedništva Srpske lista Ivana Todosijevića za iznete stavove o Račku, danas je albanski lokalni zvaničnik podneo krivičnu prijavu protiv Srbina gradonačelnika Gračanice Srđana Popovića, zbog izjave povodom provocirajućih bilborda postavljenih u većinski srpskoj sredini koji veličaju “vrednosti” OVK, a sve kao deo šireg plana da se na Kosovu i Metohiji uspostavi verbalni delikt kao novo sredstvo institucionalnog pritiska na srpski narod- saopštila je srpska lista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SVETSKI DAN KLIMATSKIH PROMENA: Zaštitimo našu planetu od globalnog zagrevanja