PETAR PETKOVIĆ O NOVIM PROVOKACIJAMA ALBANACA: Na delu organizovano i sistematsko zastrašivanje Srba na KiM

D. ZEČEVIĆ

22. 11. 2020. u 19:26

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je večeras da je “ ispisivanje simbola UČK i prefarban srpski naziv na saobraćajnom znaku za naselje Kišnica nova u nizu provokacija usmerena protiv srpskog stanovništva u centralnom delu Kosova i Metohije.

ПЕТАР ПЕТКОВИЋ О НОВИМ ПРОВОКАЦИЈАМА АЛБАНАЦА: На делу организованo и систематско застрашивање Срба на КиМ

Foto: D.Z.

Incident se dogodio nadomak mesta gde je nedavno postavljen bilbord koji veliča zločine ove terorističke organizacije.

- Nakon postavljanja sramnog bilborda UČK u Kišnici, u istom naselju organizovan je napad na porodicu Trajković, da bi u Gračanici pokušali da spale srpsku trobojku i spomenik Milošu Obiliću. Ovo je četvrta u nizu provokacija u ovom delu KiM za svega nedelju dana, za koju do sada niko nije odgovarao - opominje u saopštenju za javnost direktor Petković.

On dodaje da sve navedeno dokazuje da je na delu organizovana, sistematska i kontinuirana akcija zastrašivanja srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. A ona ne bi bila moguća bez, kako navodi, bar prećutne, političke podrške i institucionalnog nereagovanja privremenih prištinskih institucija i međunarodnih organizacija na KiM.

Ovakvi postupci, prema Petkovićevim rečima, jasna su poruka da Srbi nisu poželjni na KiM i da im je bezbednost kompromitovana, posebno nakon hapšenja albanskih lidera i početka suđenja u Hagu za počinjene zločine tzv. OVK.

- Zbog toga još jednom pozivam međunarodnu zajednicu, posebno one čiji je to zadatak i odgovornost na KiM, da omoguće bezbednost i sigurnost za sve Srbe na Kosovu i Metohiji i da ovakve incidente najozbiljnije shvatie, pre nego što prerastu u još ozbiljnije probleme. Koristim priliku da pozovem i Srbe u pokrajini da ostanu mirni i složni, da na provokacije ne odgovaraju, jer to upravo i jeste cilj ovakvih akcija. A Srbija će znati i moći da ih zaštiti, ukoliko to oni, čiji je to posao na KiM, ne budu umeli ili želeli -zaključuje u saopštenju za javnost direktor Petković.

Potsetimo, danas popodne je na saobraćajnom putokazu za naselje Kišnica pored Gračanice, crvenom bojom ispisano sipisao UČK (OVK) i prefarban naziv na srpskom jeziku – Kišnica.

Ova tabla se nalazi nedaleko od bilborda koji je nedavno uklonjen, na kojem je bio istaknut amblem UĆK, što je uznemirilo srpsko stanovništvo u opštini Gračanica.

Postavljanje bilborda podiglo je tenzije u Gračanici nakon čega su usledili incidenti, kamenovanje i vređanja porodice Trajković iz Kišnice i pokušaj paljenja srpske zastave kod spomenika Milošu Obiliću u centru Gračanice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)