ŠTA GRAĐANI MISLE O PREGOVORIMA SA PRIŠTINOM? Rezultati velikog istraživanja, čak dve trećine ne vidi mir među Srbima i Albancima

V. C.

30. 11. 2020. u 18:25

VIŠE od polovine građana Srbije podržava dijalog Beograda i Prištine, ali ne vidi mogućnost suživota Srba i Albanaca, pokazalo je najnovije istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

ШТА ГРАЂАНИ МИСЛЕ О ПРЕГОВОРИМА СА ПРИШТИНОМ? Резултати великог истраживања, чак две трећине не види мир међу Србима и Албанцима

Foto: P. Milošević/Tanjug/Zoran Žestić

Takođe, oni podržavaju sporazume iz Brisela i Vašingtona, ali skoro tri četvrtine smatra da razgovori nisu ništa promenili. Građani još kažu da se ne odriču Kosova, dok u isto vreme žele pomirenje i normalne odnose. Ipak, ne misle da ovakvi pregovori vode tome.

Gro žitelja veruje vlastima i podržava rešavanje kosovskog spora, ipak, polovina ne zna šta je cilj pregovora Beograda sa Prištinom, navode autori istraživanja. Otuda i skeptičnost u vezi sa ishodima dijaloga, budući da polovina misli da sporazum nikada neće biti postignut, a tek četvrtina veruje da će to biti u sledećih tri do pet godina. Čak dve trećine smatra da u skorijoj budućnosti neće doći do normalizacije odnosa bez obzira na ishod dijaloga, dok ostatak vidi sporazum kao preduslov za to. Zato dve trećine smatra da neće biti mira između Srba i Albanaca na Balkanu u bliskoj budućnosti.

Čak tri četvrtine građana ne bi prihvatilo da kosovski Albanci budu javni zvaničnici u Srbiji ili da budu u braku sa nekim od članova njihove porodice, a dve trećine odbija da im budu nadređeni na poslu. Dve trećine prihvatilo bi, ipak, kosovske Albance kao stanovnike iste države i kao komšije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a