OPTUŽNICA JE MENJANA U HODU: Spisak zločina "Četvorki" iz OVK verovatno nije konačan

S. S. R.

30. 11. 2020. u 13:20

OPTUŽNICA koja bivše pripadnike OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija tereti za ratne i zločine protiv čovečnosti, ubistva, mučenja, kidnapovanja i prinudna zatvaranje u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine, menjana je u hodu od 24. aprila, kada su tužioci obavestili javnost da je ona podignuta.

ОПТУЖНИЦА ЈЕ МЕЊАНА У ХОДУ: Списак злочина Четворки из ОВК вероватно није коначан

Foto: Printskrin

U dokumentima sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, navodi se da je 24. jula podneta revidirana optužnica.

U prvobitnom tekstu se navodi da osumnjičene terete samo za ubistvo u Orahovcu i Uroševcu, ali ne i za mučenja i okrutno postupanje, pa su i ova dela, pored likvidacije, uvršćena u tekst. Tako se do konačne verzije došlo 24. septembra.

Ovaj redosled stvari pokazuje da trenutna optužnica možda i neće biti konačna, već je moguće da bude dorađena. Tužioci su isticali da i dalje obrađuju određene podatke koje su prikupili prilikom pretresa kuća uhapšenih. Saopštili su i da imaju oko 150 svedoka, a veliki deo biće pozvan da govori u sudnici. Za neke od njih biće tražena zaštita, zbog problema sa nestancima očevidaca u procesima pred Tribunalom u Hagu, posebno u slučaju Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: Izazovi i rešenja za prevenciju i kontrolu ove hronične bolesti