LAJČAK UPOZORIO HOTIJA: Priština ima obavezu da poštuje sve sporazume potpisane u Briselu

Tanjug

26. 11. 2020. u 11:33

ЛАЈЧАК УПОЗОРИО ХОТИЈА: Приштина има обавезу да поштује све споразуме потписане у Бриселу

Foto Tanjug

SPECIJALNI izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak uputio je zvanično pismo premijeru privremenih kosovskih institucija Avdulahu Hotiju u kome ga upozorava da Prištine ima obavezu da poštuje sve potpisane sporazume u Briselu, među kojima je i onaj o posetama zvaničnika.

Lajčak je Hotija, u pismu upućenom 23. novembra, upozorio da je sloboda kretanja predviđena sporazumom o Slobodi kretanja i Sporazumom o zvaničnim posetama.

- Sporazum o zvaničnim posetama i njegovi amandmani koji su integralni deo ovog sporazuma obezbeđuju redovno vršenje zvaničnih poseta. Ta pravila, zajedno sa Sporazumom o slobodi kretanja, pokazala su se vrlo korisnim i predstavljaju dostignuće u radu između vas i Beograda, koje se mora sačuvati - napisao je Lajčak, prenosi prištinski Reporteri.

Lajčak je naveo da nepoštovanje ovih sporazuma šalje vrlo negativan signal za kredibilitet Prištine kao strane u procesu dijaloga, kao i da takva kršenja podrivaju napore ka normalizaciji odnosa između strana i eskalaciju tenzija na terenu.

- EU očekuje da će Kosovo nastaviti da se angažuje na postiizanju sveobuhvatne normalizacije sa Srbijom, a to uključuje i poštovanje i sprovođenje svih postignutih sporazuma u okviru dijaloga - napisao je Lajčak u pismu Hotiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)