TERORISTI OVK SE ŽALE U HAGU: Haradinajeva porodica traži pare

Tanjug

14. 11. 2020. u 15:13

IAKO su uslovi u Specijalnom sudu u Hagu gde se trenutno u pritvorskom centru nalazi sedam bivših pripadnika OVK, dobri, neke troškove plaćaju sami zatvorenici u pritvoru, piše Gazeta Ekspres.

ТЕРОРИСТИ ОВК СЕ ЖАЛЕ У ХАГУ: Харадинајева породица тражи паре

Foto: Facebook/Printscreen/GazetaBlic

Porodica zamenika predsednika Oganizacije ratnih veterana OVK Nasima Haradinaja navela je da je do sada Haradinaj na telefonske pozive potrošio oko 500 evra i da su pozivi na tzv. Kosovo veoma skupi.

"Specijalizovana veća" tzv. Kosova potvrdila su da pritvorenici odlazne telefonske pozive plaćaju o svom trošku.

Odlazne telefonske pozive pritvorenici mogu obavljati o svom trošku, ali ako pritvorenici nemaju finansijska sredstva, njihovi troškovi su delimično ili u potpunosti pokriveni od strane Specijalizovanih veća, u zavisnosti od toga kako se dodeljuju, navodi se u odgovoru Specijalnog suda na upit Gazete Ekspres o troškovima pritvorenika.

Kako su posete pritvorenicima privremeno obustavljene zbog zdravstvene zaštite od kovid-19, takođe je odobreno da troškove telefonskih poziva snose "Specijalizovana veća".

Međutim, pritvorenik ima pravo na razuman broj mesečnih telefonskih poziva, prenosi Kosovo onlajn.

Umesto ličnih poseta, Specijalni sud je odobrio posete putem video snimaka u skladu sa uputstvima registra za video posete. Ovi video linkovi se pritvorenicima nude besplatno.

U odgovoru "Specijalizovanih veća" se takođe navodi da pritvorenici imaju tri obroka dnevno, a da ukoliko pritvorenici žele da sami pripreme obroke, mogu koristiti posuđe za kuvanje i o sopstvenom trošku kupiti sastojke dostupne u zatvorskoj radnji.

Prvih pet optuženih od strane Specijalnog suda u Hagu su bivši politički i vojni lideri OVK.

Bivši komandant OVK Saljih Mustafa prvi je uhapšen i prebačen u pritvorski centar Specijalnog suda 24. septembra.

Dva dana kasnije, uhapšena su dvojica bivših lidera Organizacije ratnih veterana OVK, predsednik Hisni Gucati i zamenik predsednika Nasim Haradinaj.

Poslednji koji su uhapšeni i poslati u Hag su četvorica bivših političkih i vojnih lidera OVK, Hašim Tači, Kadri Veselji i Jakup Krasnići, kao i Redžep Seljimi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)