POSLANICA BUNDESTAGA OTKRIVA ZA NOVOSTI: Berlin znao da je Tači zločinac - Njegove veze sa kriminalom otkrio je BND još 2005.

D. MILINKOVIĆ

12. 11. 2020. u 09:00

ПОСЛАНИЦА БУНДЕСТАГА ОТКРИВА ЗА НОВОСТИ: Берлин знао да  је Тачи злочинац - Његове везе са криминалом открио је БНД још 2005.

Foto: Printscreen

LEVICA je uvek kritikovala priznavanje kosovske secesije nakon NATO agresije na Jugoslaviju, što je bilo suprotno međunarodnom pravu.

Savezna vlada Nemačke je najkasnije od 2005. preko obaveštajne agencije BND znala za povezanost Hašima Tačija sa organizovanim kriminalom na Kosovu. Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte obelodanila je njegovo učešće u zločinačkom sistemu šverca organa 2008. Ništa od ovoga nije sprečilo nemačku vladu da nastavi da podržava Tačija i administraciju sa snažnim uticajem organizovanog kriminala.

Ovako Sevim Dagdelen, poslanica Levice u Bundestagu, u intervjuu za "Novosti" odgovara na pitanje mogu li optužbe za ratne zločine protiv nekadašnjih lidera OVK da promene pozicije zvaničnog Berlina kada je reč o nezavisnosti Kosova.

Foto: Press

- Ne očekuje se da će Savezna vlada ispraviti ovu grešku, mada je Kosovo priznato za zasebnu državu od strane islamista poput Erdogana ili diktatura u Saudijskoj Arabiji, ali ne i od svih članica EU.

Očekujete li da Tači i ostali budu i osuđeni?

- Na odgovornim tužiocima je da dokažu krivicu optuženih za ratne zločine, uključujući mučenje i ubistva stotina Srba, Roma i kosovskih Albanaca koji se nisu slagali sa Tačijem i OVK. A na odgovornim sudijama je da odgovorne privedu pravednoj kazni. Ne samo ubistvene bande kosovsko-albanske OVK, koja je delovala kao kopnene trupe NATO 1999, već i one odgovorne za agresiju iz samih NATO država, uključujući Bila Klintona, Tonija Blera i Gerharda Šredera sa njegovim ministrom spoljnih poslova Joškom Fišerom. Kršenje međunarodnog prava i podržavanje zločina OVK od strane NATO okupacionih snaga više ne sme ostati nekažnjeno.

ČUVA ME POLICIJA

PLAŠITE li se za bezbednost jer ovo nije prvi put da govorite o situaciji na Kosovu, povezanosti politike i kriminala?

- Zbog neprijateljstava i pretnji i dalje sam pod policijskom zaštitom. Zato sam manje zabrinuta za sebe nego za bezbednost mogućih svedoka u procesu za ratne zločine protiv Tačija i Veseljija. Specijalni sud za Kosovo mora osigurati da mogući svedoci ne budu zastrašivani ili čak ubijeni, kao u slučaju Haradinaja.

Upozoravili ste da EU gura proširenje u zapećak, pokušavajući da potisne uticaj Rusije na Balkanu, dok se od Srbije očekuje da odustane od Kosova...

- Ako pogledamo kako EU postupa sa zemljama Balkana, steći ćemo snažan utisak da postoji politika "evropskog zadnjeg dvorišta". To je neprihvatljivo, posebno u u odnosu na Srbiju kojoj se priznavanje Kosova nameće kao preduslov za pristupanje EU, dok ni sve članice EU ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost.

Koje posledice mogu biti što EU ne osuđuje velikoalbanske planove?

- Priznavanjem secesije Hrvatske i Slovenije, na podsticaj nemačke spoljne politike ranih devedesetih, otvorena je Pandorina kutija. Međunarodno pravo je teško narušeno, a teritorijalni integritet i suverenitet podrivani su po nečijoj volji. Nije predvidivo da će se EU suprotstaviti jednostranom pomeranju granica u Evropi. Međunarodno pravo se bavi nečim po narudžbi, tj. u zavisnosti od mogućnosti sticanja geopolitičkih prednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Istina

12.11.2020. 10:45

Ñažalost dolazi od stranke levog krila u nemačkoj a i gospođa je poreklom turkinja,ako da nemačka neuvažuje takve izjave.Šteta jer i 90-tih je levica u nemačkoj na čelu Sa g. Gysi najoštrije osuđivala mešanje i bombardovanje Jugoslavije.

310ToYuma

12.11.2020. 11:01

Šta je tu neobično? Svi koji služe sprovođenju interesa i odrađivanju prljavih poslova se koriste do isteka roka upotrebe, bez obzira na moralni profil. Naprotiv, igrači koji imaju putera na glavi su idealni za takve zadatke, jer se uvek može izvući fascikla sa gresima u slučaju neposlušnosti.

prellee

12.11.2020. 11:14

Ja sam imao doživljaj ti devedestetih godina da bi Njemačka podržala i crnog đavla, samo ako je on protiv Srba. To se nije trebalo desiti, jer su Nijemci i Srbi mnogo stradali u oba WW. Srbi i Nijemci moraju biti prijatelji. Rušenjem Berlinskog zida, bio sam ubjeđen da se Njemaćka promjenila, ali se to nije desilo. Njemačka je nastavila svoju brutalnu aktivnost oko uništavanja EX-YU, naročito lošu propagandnu aktivnost protiv Srba cijelo to vrijeme. UK je i izašla iz EU jer je vidjela da Njemačka radi isto kao i prethodne Njemačke pred WWI i WWII. Ova zastupnica u Bundestagu je pravo osvježenje i savjest možda neke nove Njemačke ili još jedan uzaludni pokušaj promjene te velike sile.