MAS O DIJALOGU: Za Beograd i Prištinu ne postoji alternativa osim razgovora

Tanjug

28. 10. 2020. u 19:15

МАС О ДИЈАЛОГУ: За Београд и Приштину не постоји алтернатива осим разговора

Foto AP

NEMAČKI ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je danas da za Beograd i Prištinu ne postoji alternativa osim dijaloga i sveobuhvatnog sporazuma, kao i da je za postizanje toga potrebno snažno političko vođstvo.

"Ovo se posebno odnosi na Kosovo i Srbiju. Rešenje kasni. Tako da sam veoma zahvalan što je Miroslav Lajčak nastavio dijalog posredstvom EU u julu. U potpunosti se slažem sa njegovim gledištem da ne postoji alternativa sveobuhvatnom, održivom i obavezujućem sporazumu", rekao je Mas tokom razgovora sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana.

On je izrazio uverene da će lideri u Beogradu i Prištini to i dokazati konstruktivnim angažovanjem i dodao da što pre počne, to će biti bolje za stabilnost u celom regionu, prenosi prištinska Gazeta ekspres.

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini, Mas je rekao da u Evropskoj uniji nema mesta za države koje negiraju ratne zločine i uzdižu ratne zločince.

"Ove godine se obeležava 25 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ali ipak, to je i danas politički podeljena zemlja po etničkim linijama. U zemlji koja želi da se pridruži EU, jednostavno nema mesta za proklamovanje nacionalističke prirode, za poricanje ratnih zločina ili veličanje ratnih zločinaca", rekao je Mas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)