ADMINISTRATIVNI PRELAZ MERDARE: rad u proširenom kapacitetu

D. ZEČEVIĆ

14. 10. 2020. u 11:09

ADMINISTRATIVNI prelaz Merdare, najfrekventniji prelaz između centralne Srbije i Kosova i Metohije, počeo je da funkcioniše povećanim kapacitetom.

АДМИНИСТРАТИВНИ ПРЕЛАЗ МЕРДАРЕ: рад у проширеном капацитету

Foto: D. Zečević

Kako je saopštila Kancelarija za KiM, kapacitet ovog prelaza Merdare proširen je na osnovu dogovora iz Vašingtona postignutog na inicijativu predsednika Donalda Trampa, od 7. oktobra kada je srpsko osoblje počelo sa radom u novom objektu koji je ranije izgrađen sredstvima Evropske unije.

- Srbija snažno podržava ubrzani protok ljudi, robe, kapitala i usluga i nadamo se da će u skoroj budućnosti biti preduzeti i dodatni koraci da se ostvari ovaj cilj, i to u sklopu mini-šengen inicijative, koja region treba da učini boljim mestom za život i poslovanje. Ovo ostaje zajednički prioritet Vlade Srbije i Vlade SAD - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Inače, administrativni prelaz Merdare osim žitelja Kosmeta i centralnog dela Srbije najčešće koriste i Albanci koji putuju u zemlje zapadne Evrope. Ovaj prelaz kao i ostala četiri između centralne Srbije i KiM otvoren je na osnovu sporazuma iz Brisela postignutog još 2011. godine između Beograda i Prištine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024