HOTI PROVOCIRA PRED LAJČAKOVU POSETU: Oglasio se saopštenjem, neće da pregovara o ZSO

Novosti online

12. 10. 2020. u 20:35

ХОТИ ПРОВОЦИРА ПРЕД ЛАЈЧАКОВУ ПОСЕТУ: Огласио се саопштењем, неће да преговара о ЗСО

Foto EPA

PRIŠTINA neće prihvatiti dodatne pregovore o uspostavljanju Zajednice srpskih opština (ZSO), na čemu Srbija insistira, saopšteno je iz kabineta premijera Avdulaha Hotija.

Ovo saopštenje je usledilo uoči posete izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka, tokom koje bi upravo ZSO trebalo da bude glavna tema.

Vlada u Prištini je saopštila da će ispuniti zakonsku obavezu o osnivanju ZSO, ali da neće prihvatiti da se pitanje ZSO ponovo pokrene kao tema za pregovaračkim stolom sa Beogradom.

- U nastavku ovih obaveza, (tzv.) Kosovo je zaključilo pregovarački proces za ZSO otkako je postignut sporazum za takav entitet. Shodno tome, vlada neće prihvatiti izlaganje ove teme za pregovaračkim stolom, već će poštovati obaveze postignutog sporazuma, koje su potom regulisane odlukom ustavnog suda - navodi se u saopštenju.

Lajčak, kao i šef kancelarije EU u Prištini Tomas Suniog naveli su još ranije da bi prištinska strana trebalo da predloži modalitete mehanizma ZSO.

(Kosovo online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Varto Marx

14.10.2020. 11:12

Kakvoj vise modaliteta treba znaci ponovo Po starom ustvari kako kaze okupator tako mora biti. Nazalost EU, ne zeli da pritisne okupatora sto je vec potoisano da se toga mora pridrzavati. Srpska vlada da ovakvim ponasanjem sve vise gubi auturitet u svijetu.