AKO JE IDEJA ZSO MRTVA, MRTAV JE I DIJALOG: Đutić odgovorio predstavnicima Prištine, Brisel je na potezu

Tanjug

29. 09. 2020. u 09:19

DIREKTOR Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je Beograd apsolutno uvek spreman za dijalog sa Prištinom, ali da u dijalogu postoje ozbiljni problemi, pošto predstavnici Prištine poručuju da ne žele da razgovaraju o Zajednici srpskih opština (ZSO).

АКО ЈЕ ИДЕЈА ЗСО МРТВА, МРТАВ ЈЕ И ДИЈАЛОГ: Ђутић одговорио представницима Приштине, Брисел је на потезу

Foto Tanjug

- Ako je, kako Priština kaže, ideja o ZSO mrtva, onda je mrtva i mogućnost uspeha dijaloga - istakao je Đurić gostujući na TV Prva.

On je dodao da je na Evropskoj uniji da pokaže da to nije tako.

Đurić je istakao da, ako EU ne bude uspela da urazumi predstavnike Prištine i vrati ih za sto da razgovaraju o ZSO, onda ne može da očekuje da razgovori budu produktivni i imaju rezutat.

On je istakao da je sporazum o ZSO postignut pre sedam i po godina i da mora da bude sproveden.

- Mi imamo vrlo jasan mandat predsednika Vučića i Vlade i insistiramo na sporovođenju sporazuma o ZSO - naglasio je Đurić.

Govoreći o sporazumu postignutom u Vašingtonu, Đurić je ukazao da je njegov značaj veliki jer je njime skinuta tema uzajamnog priznanja, Priština je uvedena u "mini-Šengen", obezbeđeno je blizu četiri milijarde dolara ulaganja u infrastrukturu, a manastiri i srpske svetinje na Kim su direktno pomenuti u sporazumu i Priština je dobila obavezu da primenjuje zakone.

Đurić je naveo i da otvaranje kancelarije DFC u Beogradu i bilaterlani sastanak predsednika Srbije i SAD imaju ogroman značaj.

Na pitanje da li će biti novi ambasador Srbije u SAD, Đurić je odgovorio da ne bi to komentarisao i da jeste, ukazujući da se tako nešto ne komentariše pre konsultacija sa zemljom domaćinom.

. Štagod dođe svemu sam naredan. Spreman sam da služim Srbiju - poručio je Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŠTA KAŽE ZAKON: Sme li se voziti u papučama i štiklama - među vozačima postoji velika zabluda vezana za ovu temu