BILT: Srbija će morati da priznate Kosovo kad tad!

Tanjug

21. 09. 2020. u 16:10

PRVI visoki predstavnik u BiH Karl Bilt tvrdi da će Beograd "kad tad" morati da prizna samoproglašenu kosovsku nezavisnost i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić zna da je to ključ evropskog puta Srbije.

БИЛТ: Србија ће морати да признате Косово кад тад!

Foto: EPA

- Vučić je imao snage da to uradi u jednom momentu, ali je tu priliku propustio - tvrdi Bilt u intervjuu za sarajevski portal Politički.

Upitan šta je realni ishod i da li Beograd i Priština žele dogovor, Bilt kaže da smatra da je ideja razmene teritorija bila, kako navodi, "opasna diverzija koja je koštala godina i godina i napretka u pregovorima".

Ali sada, dodaje, posebno ovaj EU kolosek mora dobiti na ubrzanju i početi da se kreće napred.

Na konstataciju da je dijalog za srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika platforma da zahteva nezavisnost Republike Srpske, Bilt kaže:

- Kosovo (tzv.) je nezavisna država. I tom pitanju nema vraćanja. Dodik zna da od nezavisnosti RS nema ništa. U svakom mogućem obliku. Pa to ni Srbija ne bi priznala - naveo je Bilt.

Bilt, koji je danas kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne odnose, uticajne nevladine organizacije koja se bavi promišljanjima o spoljnoj politici, kaže da se čini da EU i SAD konačno počinju da rade zajedno, ali da evropska perspektiva regiona Zapadnog Balkana nikada nije bila udaljenija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (85)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)