JADRANKA JOKSIMOVIĆ ZA NOVOSTI: O stavu izvestioca EP - Neka Bilčik odgovornije obavlja posao

S. Rovčanin Tomković

19. 09. 2020. u 08:15

ЈАДРАНКА ЈОКСИМОВИЋ ЗА НОВОСТИ: О ставу известиоца ЕП - Нека Билчик одговорније обавља посао

Tanjug

NEOTVARANjE poglavlja u junu je bila politička odluka i poruka EU, u kontekstu brojnih geopolitičkih pomeranja, koju smo razumeli.

Elemenata za otvaranje poglavlja je i te kako bilo, i to je jasno svima, ali proces evropskih integracija je dominantno politički, i ponekad ti elementi prevagnu nad objektivnim kriterijumima.

Ovako ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, za "Novosti", komentariše izjavu izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimira Bilčika koji je rekao da "kada je reč o reformama - ako nema napretka, rada i rezultata, onda se ni nova poglavlja ne otvaraju".

Vladimir Bilčik/Foto Twitter

- Možda se izvestilac Bilčik ne seća da je u prethodnim talasima proširenja, kada su geopolitičke okolnosti bile naklonjene proširenju, neke države zahvaljujući političkim odlukama i podršci pojedinih članica EU otvarale i zatvarale poglavlja, a na kraju i ušle u članstvo EU bez objektivno ispunjenih kriterijuma, što se kasnije i pokazalo u smislu nedovoljne funkcionalnosti istih u okviru EU - istakla je Joksimovićeva.

VARHELjI: NIŠTA ISPOD ČLANSTVA

EVROPSKA unija nudi punopravno članstvo, kako su i odlučili šefovi evropskih država i vlada, poručio je juče komesar za proširenje Oliver Varhelji povodom spekulacija da Brisel Zapadnom Balkanu može da ponudi aranžmane koji ne podrazumevaju članstvo.

- Onima koji zahtevaju manje od toga odgovaram: Onda ne očekujte da će se taj region prilagođavati našim pravilima i da nam bude bezbedan i stabilan sused - rekao je Varhelji za "Dojče vele" i dodao da Srbija "odaje pomešanu sliku", ali i istakao da "vidi i napredak". - Predsednik Srbije je tokom cele izborne kampanje bio izričito za članstvo u EU. Videćemo kako će jasan ishod izbora da se odrazi na spremnost na reforme srpske vlade.

- Očekujem od Bilčika da se ozbiljnije, odgovornije i objektivnije posveti svojoj važnoj funkciji, i da načini doprinos realnom predstavljanju Evropskom parlamentu napretka koji Srbija ostvaruje u svim poglavljima.

Ona podseća da poglavlja nisu otvorena u junu, jer je nekoliko država (Holandija, Belgija, Danska, Švedska, Finska, Nemačka i Bugarska) procenilo da neformalni izveštaj o napretku u oblasti vladavine prava, odnosno poglavlja 23 i 24 nije bio dovoljno dobar za podršku otvaranju nekih od pet poglavlja za koja smo spremni.

Moguće je da će naša zemlja ove godine ipak da otvori makar jedno poglavlje s obzirom na to da bi napredak u dijalogu Beograda i Prištine mogao da se preslika na briselski "sto". 

Suzana Grubješić, iz Centra za spoljnu politiku, kaže za "Novosti" da je "polugodišnji izveštaj Evropske komisije uticao na odluku sedam zemalja da ne glasaju za otvaranje poglavlja, ali i da postoji druga strana priče:

- Tada nije bilo dijaloga sa Prištinom. Sada je postignut napredak i verujem da će Srbija do kraja godine otvoriti neka poglavlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Dragan Dubonjac

19.09.2020. 09:50

Ovo oko poglavlja više nema samo veze sa Prištinskim problemom već i ono što Briselski političari nazivaju prilagođavanjem spoljne politike Kandidata za članstvo ! Postoji jedan problem u njihovom pristupu , taj Pristup je arogantan i iskazuje nerazumevanje i nipodaštavanje kandidata ! Tražiti , u slučaju Srbije , uviđenje sankcija Belorusiji i Rusiji a aa druge strane ne davati definitivni datum pristupa Srbije EU je na neki način političko stavljanje omče kandidatu . Jer tog istog kandidata stavljate u nemoguću poziciju ako uvede sankcije ovim dvema državama odgovor bi bio kontrasankcije u obliku blokade izvoza robe i eventualno politički revanš u vidu priznavanje kosovske samostalnosti ! Tako da Srbija nema izbora sem da insistira na definitivnom prilagođavanjj spoljne politike sa Briselom tek kada postanemo punopravni član te asocijacije !

Luka

21.09.2020. 10:12

Na što smo se sveli i mi ,pogotovo EU da o mišljenju jednog trećerazrednog činovnika ovisi sudbina jedne ,zemlje,države i naroda.Kukuj lele kud ide Evropa.