PONOVLjENI IZBORI U ŠAPCU: GIK odbio prigovore za 19 biračkih mesta

A. D.

08. 09. 2020. u 22:41

ПОНОВЉЕНИ ИЗБОРИ У ШАПЦУ: ГИК одбио приговоре за 19 бирачких места

Foto: A. Delić

GRADSKA izborna komisija u Šapcu odbila je večeras prigovore za 19 biračkih mesta, saznaju „Novosti“.

Za sada se, odlukom tog tela, ponavljanje glasanja može očekivati jedino u selu Ševarice, što je potpuni preokret u šabačkom izbornom maratonu.

Prigovori za birališta Mala Vranjska, Jelenča, Cerovac, Žabar, Tabanović, dva mesta u MZ Kamičak, Donji šor, Sinošević, Petkovica, Bela Reka, Orid, Lipolist, Mišar, Maovi, Šipurske livade, Preki šor, Majur, Donji šor, nisu dobili većinu glasova GIK.

Nakon ponovljenih izbora na 27 od 100 biračkih mesta, održanih u subotu, većinu je u Šapcu osvojila SNS sa 36 od 69 odbornika. ZZS ima 21 mandat, Zapadna Srbija 7, „Metla“ 2 mandata, „Prilika“, Ruska stranka i Evropska zelena partija po jedan mandat u skupštini grada.

 
10 ČLANOVA GIK GLASALO JE ZA I 10 PROTIV

Gradska izborna komisija Šapca oglasila se večaras saopštenjem za medije u kojem kaže da su: „na sednici održanoj 8. septembra razmatrani činjenični navodi iz podnetih prigovora te je Komisija na osnovu uvida u zapisnike sa biračkih mesta, utvrdila da su navodi iz svih 19 podnetih prigovora nesporni i tačni“.

Kako se navodi u saopštenju, iako su na svih 19 birališta povređene odredbe izbornih zakona, ipak, prigovori nisu usvojeni jer za odluku nije glasala potrebna većina. U svakom konktetnom slučaju, 10 članova GIK glasalo je ZA i 10 protiv.

Ranije je GIK već doneo rešenje o ponavljanju glasanja na biračkom mestu broj 36 u Ševaricama, a na sednici je odbijen prigovor protiv navedene odluke. Odnosno, tim predlogom ni u Ševaricama ne bi bilo ponavljanja glasanja.

Kako „Novosti“ saznaju, četiri člana koji u GIK predstavljaju pokret Zapadna Srbija koji predvodi dosadašnji predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić, nisu glasali za prigovore koji je uložila Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića, zbog čega je rezultat glasanja bio 10 prema 10.

Prigovor da se donese nova odluka o poništavanju u Ševaricama, kako saznajemo, podneo je pokret „Metla“ koji je na ponovljenim izborima prešao cenzus i stekao dva odbornika. Verovatno strahuju da će izgubiti 16 glasova koliko su dobili na tom biralištu, a za preskakanje praga za lokalni parlament svaki glas je značajan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)